Äntligen! Den 27 oktober avtäcks Magdalena Forsberg-statyn i Ullånger

3111
Magdalena Forsberg. Simon HastegŒård/Bildbyrån.
Annons

Det har försenats i nästan ett år. Men nu blir det äntligen av.

Lördag den 27 oktober avtäcks statyn av Magdalena Forsberg i Generationernas park i Ullånger.

– Det kommer att kännas skönt när vi äntligen fått göra den här hyllningen och den långa processen med statyn är avslutad, säger Bruno Nylén i föreningen På Kusten som är en av dem som står bakom projektet.

Magdalena Forsberg växte upp i Ullånger och tävlade till en början för SUIF, Salsåker-Ullångers IF, innan hon slog igenom. Först som längdskidåkare, där hon var med i landslaget både som junior och senior, och sedan som skidskytt.

Det var i den sistnämnda grenen hon nådde den yttersta världseliten och under ett antal år skördade enorma framgångar och blev en av Sveriges mest folkkära idrottare.

Föreningen På Kusten och Höga Kusten-företagarna beslöt i fjol att det skulle resas en staty i brons av Magdalena i skala 1:1 och att denna skulle placeras vid Generationernas Hus.

Konstnären Jörgen Nilsson i Örnsköldsvik fick i uppdraget att skapa den och finansieringen på cirka en kvarts miljon kronor har skett med hjälp av bidrag från företagare, privatpersoner och stöd från Kramfors kommun.

Först var det tänkt att avtäckningen skulle ske i december i fjol, men konstnären blev sjuk. Då ändrades det till vasaloppssöndagen i mars men även det datumen fick strykas.

Annons

Nu är det bestämt att ceremonin sker den 27 oktober och att statyn kommer att stå i Generationernas park, intill en liten scen och väl synlig från Ullångers största gata Sundbrogatan.

– Vi ser fram emot det här och vill att så många som möjligt kommer för att vara med, men även om vi tycker att det är märkvärdigt så vill vi inte göra det för högtidligt. Det är Magdalenas vilja att det inte ska bli ”för stort”, säger Bruno Nylén.

Programmet är inte spikat men det blir i alla fall underhållning, bland annat av Erling & Titti och en kör, och skidskyttesporten kommer att representeras av både Svenska Skidskytteförbundet och Skidskyttegymnasiet i Sollefteå.

– Magdalena är den största idrottare som kommit fram i Ullånger och det är roligt för oss att få visa vår uppskattning för henne, säger Bruno Nylén.

Intresset för händelsen är stor och det finns en chans att ett tyskt TV-team kommer till Ullånger kring den 27 oktober.

Magdalena Forsberg är nästan lika uppskattad i Tyskland som i Sverige och hade några av sina största ögonblick i Ruhpolding.

Magdalena Forsberg i Ruhpolding 1996. Foto: Bildbyrån.

Magdalena Forsberg, född Wallinvann Världscupen i skidskytte sex år i rad mellan 1997 och 2002. Forsberg har vunnit 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons och 2 OS-brons. Hon tilldelades Jerringpriset både 1997, 1998, 2000 och 2001, vilket är gällande rekord bland svenska idrottsutövare. Källa: Wikipedia.

Foto: Bildbyrån.