Anders Rodin är huvudansvarig för bredbandsutbyggnaden i Kramfors kommun

1867
Anders Rodin. Foto: Olof Wigren.
Annons

Han kom från tjänsten som IT–chef på Kramfors kommun till vd–posten på det kommunalägda bolaget Mediateknik.

Första arbetsdagen på nya jobbet gjorde han för drygt två år sedan.

Nu är Anders Rodin sedan länge varm i kläderna och bredbandsutbyggnaden i Kramfors är ett av hans och Mediatekniks viktigaste arbetsområden.

Först är det på sin plats att förklara vad Mediateknik är och jobbar.

Så här beskriver man det själv på sin hemsida:

”Kramfors Mediateknik AB äger och förvaltar en kommunikationsstruktur via fiber, kabel och telenät för uppkoppling av Internet, television och telefoni inom Kramfors kommun.

Mediateknik har uppdraget att tillhandahålla tjänster för ledningsbunden överföring av information, i första hand inom Kramfors kommun. Det innebär i praktiken att Mediateknik äger och utvecklar en infrastruktur, där tjänsteleverantörer och andra kunder kan hyra förbindelser för överföring av tjänster och funktioner. Företaget ansvarar även för den tekniska driften på nätet.

Målsättningen är att vara den ledande bredbandsleverantören i kommunen. Idag ansluter det fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, företag och villor. Mediatekniks bredbandsnät ska, med hjälp av successiv utbyggnad och ständig utveckling med ny teknik, göra det möjligt att använda alla nationella och internationella bredbandstjänster, nu och i framtiden.

Annons

Ett av delmålen är att fortsätta anslutningen till alla som har behov av snabbare kommunikation i Höga Kusten-området”

– Vi är inne i en mycket intressant fas nu. Regeringen har satt som mål att 90 procent av alla hushåll i landet ska ha tillgång till bredband med en hastighet på 100 megabit per sekund till år 2020.

– I Västernorrland, med Kramfors, har vi mycket kvar att göra men det är spännande att vara en del av detta och bidra till att människor får helt andra möjligheter att både bo och jobba i vår kommun, säger Anders.

Själv har han sedan barnsben haft ett djupt intresse för teknik.

– Jag är nog en typisk tekniknörd och därigenom intresserar jag mig mycket även för kommunikationer.

– Med ny teknik och snabbare kommunikation kan vi förändra och underlätta möjligheterna för företag och boende i vår kommun. Bredbandsutbyggnaden är otroligt viktig för vår framtid!

Samtidigt är han en social person som gillar att lära känna nya människor.

– Alla möten och nya bekantskaper i jobbet är mycket givande och ger härliga kickar.

Hans företrädare Tomas Jansson var vd för tre olika bolag.

Anders Rodin kan koncentrera sig på ett och det är tillräckligt, med tanke på den expansion och de utmaningar som ligger framför Mediateknik.

– Vi kommer att växa de närmaste åren och bli både fler anställda och driva ännu fler stora projekt.

Hans eget stora kontaktnät – uppbyggt under många år i IT– och kommunikationsbranschen, men även entreprenadbranschen – är en fördel på många sätt.

– Jag känner mig trygg i min roll och hoppas kunna bidra med mycket som är en tillgång för bolaget i detta expansiva skede. Det känns oerhört stimulerande.

När han är ledig ägnar sig Anders gärna åt olika projekt i hemmet.

Både dem som handlar om att arbeta med händerna och att installera ny teknik.

– Sedan har jag också ett annat fritidsintresse: gamla bilar.

Anders har fem gamla fordon som han pysslar med, bland annat en Willys Jeep från 1945 och en T–Ford från 1926.

– Det är både avkoppling och roligt att jobba med dem och försöka få dem i toppskick. Förutom själva arbetet med renoveringen är det intressant att läsa om historien runt bilarna och tillverkningen av dem, säger han.