Ruben Madsen gladde tusentals pensionärer med Ulvöprinsen

1408
Ruben Madsen håller hov inför en grupp på Ulvön i somras. Foto: Olof Wigren.
Annons

53 kartonger. Totalt 954 burkar.

Så mycket surströmming av sitt eget märke Ulvöprinsen skänkte Ruben Madsen bort under sommaren och hösten, till 53 PRO–föreningar i Ångermanland, Medelpad och Jämtland.

– Det räckte till fester för mellan 2 400 och 2 600 personer, säger han belåtet.

Bakgrunden till hans generösa satsning var att det fanns fler burkar än vanligt kvar av det som producerats och lagts in i mitten av maj.

– Visst hade jag kunnat sälja dem och tjäna mer pengar. Det är inget fel på efterfrågan på Ulvöprinsen och vi gör bara drygt 8 000 burkar om året.

– Men då fick jag den här idén att bjuda bort surströmming till pensionärer så att de skulle kunna få några fina partyn.

Och så blev det.

Annons

PRO–föreningarna blev förtjusta när de nåddes av beskedet och Ruben fick ett stort antal telefonsamtal från intresserade.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig h u r positivt det här skulle tas emot och hur glada alla blev.

– Faktum är att jag fick säga nej till 15 föreningar som hörde av sig mot slutet för att det helt enkelt inte fanns något kvar att leverera. Det var först till kvarn som gällde, säger Ruben.

Värdet av hans gratisfester för PRO–föreningarna?

– Ja, bara själva surströmmingen var värd över 95 000 kronor. Sedan kostade frakterna över 18 000 kronor. Men jag hoppas och tror att det gagnar surströmmingskulturen och då var det värt det.

I vissa fall fick han personligen köra ut med kartongerna för att logistiken skulle fungera och burkarna inte stå för varmt till innan de öppnades.

– Jag vill att burkarna ska vara kylda i två till sex graders temperatur till dess att de öppnas. Då smakar det som allra bäst. Kvaliteten är jätteviktig!

– En gång körde jag 30 mil till en förening för att leverera och en annan gång tog jag färjan till Köpmanholmen till några pensionärer som inte hade riktigt koll på hur leveranserna skulle gå till, skrattar Ruben Madsen.

Och avslutar:

– Om man ser PRO som en enhet – vilket det är – kan man kora PRO-surströmmingsfesten som oslagbart världens största surströmmingsparty!