Docksta BTK – föreningen som räddat verksamheter, skapat nya företag och arbetstillfällen

2675
Hans-Erik "Hacke" Näslund. Foto: Olof Wigren.
Annons

Docksta Bordtennisklubb, DBTK, startade för 55 år sedan som en förening för ungdomar, driven av ungdomar.

Idag är ungdomarna äldre män, föreningen har i mångt och mycket drivit samhället framåt och den har varit en räddande ängel fler än en gång när det krisat på orten. DBTK har även skapat nya verksamheter som genererat fler arbetstillfällen.

Det är ingen tillfällighet att DBTK utsågs till Årets lokala utvecklingsgrupp 2006 och fick Stora Landsbygdspriset 1999.

Den här föreningen har kombinerat idrottens ideella själ med besöksnäring, affärsutveckling och krishantering.

Allt i ett.

Hans–Erik ”Hacke” Näslund var med redan vid starten.

Idag är han ordförande i det föreningsägda aktiebolag som sysslar med ren affärsverksamhet.

Det finns även ett aktiebolag som driver Skulefestivalen och är ett dotterbolag till idrottsföreningen.

Annons

– Utan att gå in på detaljer kan man säga att vi gått från att syssla med bara ungdomsidrott till att göra mycket, mycket mer, säger ”Hacke”.

I tider då det kärvat, behövts krafttag eller när det funnits ett embryo till att utveckla projekt och skapa lönsamhet som gagnat samhället, har Docksta BTK klivit in.

När skofabriken hotades av nedläggning på 1990-talet och personalen intervjuades av reportrar svarade de anställda:

”Ingen, varken kommunpolitiker eller andra, kan rädda oss. Det är bara bordtennisklubben som vi kan hoppas på…”

Docksta BTK agerade och skofabriken överlevde, om än i slimmad form.

Listan över det som Docksta BTK gjort och kallar för landsbygdsutveckling är lång.

Fler än en gång har ”Hacke” fått höra att ”sånt där ska inte en idrottsförening syssla med”.

– Men de allra flesta är positiva till det vi gör och vet att vi inte gör det för att enbart tjäna pengar, skälen har ofta varit att rädda verksamheter, service och jobb på orten när det inte funnits några andra lösningar, säger han.

Så var det när skolan hotades. När kommunen ville sälja äldreboendets lokaler. När slalomanläggningen i omgångar behövt akut hjälp. När bygden ville uppföra ett industrihus men ingen vågade ta steget och Kramfors kommun var njugg i sin inställning att skjuta till medel. Och så vidare.

Docksta BTK har tagit initiativet, och oftast det största ansvaret. Men sällan gått in i projekt ensam.

– Poängen har varit att vi sagt, ”Okey, vi gör det, men då får fler vara med!”. Vi har sett till att genomföra saker men nästan alltid med fler inblandade. Dels för att sprida riskerna, dels för att skapa ett större engagemang, säger ”Hacke”.

På senare år har föreningen dock avyttrat flera av sina verksamheter, till personer och företag som inte bara förvaltar utan utvecklar och tänker i nya banor.

Några exempel på det är:

* FriluftsByn – Fjällrävens förre marknadschef Jerry Engström övertog camping, stugby, anläggningen Labyrinten och toppstugan på Skuleberget och har skapat en verksamhet som får allt större attraktionskraft både regionalt, nationellt och internationellt.

* Skule Naturscen har köpts av entreprenören Fredric Wedin, som arrangerar ett flertal stora musikevenemang varje sommar. Fredric har även köpt flera av DBTK:s hyresfastigheter och en fastighet vid havet där han startat Skulebergets Havscamping.

Andra lyckade företag som bildats sedan DBTK lagt grunden till dem, är klätterstigarna som utgör Via Ferrata, Docksta Hotell och Docksta Friskola för förskola till årskurs 6.

– De avknoppningar som skett  från Docksta BTK har bidragit till ytterligare landsbygdsutveckling, samtidigt som föreningen finns kvar.

– Vi kan med fog kalla det för en framgångsmodell, säger Hans–Erik ”Hacke” Näslund.

 

Fakta om lokala utvecklingsgrupper

En lokal utvecklingsgrupp arbetar brett för bygdens utveckling och bästa. Den tar tillvara bygdens gemensamma intressen och företräder den i olika sammanhang. Den är ofta en ideell förening, utses och arbetar demokratiskt, är öppen för alla och verkar offentligt. Den verkar i ett område — en by eller församling – som avgränsas av bygdens befolkning.

De här har fått pris som Årets lokala utvecklingsgrupp genom åren: Junsele byalag 1988, Grundsunda Framtidsgrupp 2004, Docksta BTK 2006, Gideåbygdens ekonomiska förening 2015 och Mellansels IF 2017.