Det är ingen konst att förstå varför Ragnar Forsberg fortsätter med både galleri och ramverkstad

1727
Ragnar Forsberg. Foto: Olof Wigren.
Annons

I över 30 år har Galleri Ängerö i Kramfors haft välbesökta sommarutställningar och längre än så har ägaren Ragnar Forsberg ägnat sig åt konst.

Han var också personlig vän med ett par av de stora Nordingråkonstnärerna, Johan Lundgren och Thage Nordholm.

Konstintresset föddes redan när Ragnar var lite grabb.

– Jag började tidigt att teckna och måla och besökte konstutställningar när tillfälle gavs, berättar han.

I slutet av 70-talet startade han sin ramverkstad.

– Men jag arbetade som verktygsmakare inom metall i tio år innan jag startade eget 1979. Då var det ingen tvekan om vad jag skulle syssla med.

De första åren tillverkade han ramarna själv i sitt snickeri, men kundkretsen blev så stor att Ragnar fick övergå till att köpa ramvirke från ramfabriker för att klara efterfrågan.

– I slutet på 70-talet och en bit in på 80-talet var det för det mesta oljemålningar som gällde. Sedan tog akvarellerna över mer och mer, så med tiden har jag fått skära en hel del glas.

Annons

Ungefär samtidigt som han blev sin egen fick han bra kontakt med bland andra Thage Nordholm, Nils–Gunnar Johansson och Johan Lundgren – alla tre stora Nordingråkonstnärer – och fick förtroende att rama och sälja flera av deras verk.

– Relationerna mellan mig, Johan och Thage blev mycket vänskapliga. Det gäller även mellan dem och min fru Eva.

– Jag ramade verk till många utställningar som de här tre konstnärerna hade tills dom gick ur tiden. Jag byggde även Thages ateljé i Nordingrå på sommaren 1981.  Tyvärr, gick både Thage och Johan ur tiden alldeles för tidigt, när de fortfarande stod på stopp.

Johan dog 1989 och Thage året därpå.

Sommaren när Ragnar byggde Thages ateljé fick han på nära håll se hur Thage arbetade fram sina fantastiska Nordingråmotiv.

– Han var en mästare på akvarell. Hans alster var också otroligt eftersökta. Jag fick gömma en del av dem ett tag för att ha en chans att njuta lite av dem själv innan de fick andra ägare, säger Ragnar och fortsätter:

– Thage skildrade naturen, Johan det gamla jordbrukslivet. De kompletterade varandra mycket bra och var dessutom de allra bästa vänner.

En rolig händelse tycker Ragnar var när Thage för första gången dök upp i hans ramverkstad med en stor fin akvarell. Ett Nordingråmotiv.

– Den fick jag snabbrama medan han gjorde några ärenden på stan. På frågan ”Vem ska få en sådan fin akvarell?”, eftersom Thage nämnt att den skulle ges bort, svarade han: ”Ja, det är president Kekkonen i Finland som ska få den av en svensk delegation som åker över med den.”

– Det var en kul och lite speciell start på vårt samarbete.

Intresset för Thages och Johans konst är idag inte lika stort som när de levde, men hos de äldre finns den kvar.

Ragnar Forsberg har Galleri Ängerö i anslutning till sin ramverkstad.

Förra sommaren var bland andra artisten Sara Varga gästutställare.

En gång i tiden var Ragnar den förste galleristen som visade sångerskan Siw Malmqvists tavlor.

– Jag har ställt ut tavlor av flera artister genom åren, säger han.

Han målar fortfarande själv och hade tillsammans med Håkan Sjöberg i fjol en uppskattad utställning på Kramfors konsthall.

– Konsten har varit en stor och viktig del i stort sett hela mitt liv och så länge jag tycker det är roligt fortsätter jag, säger Ragnar.

Åldern sätter inga gränser för det. Och det blir en ny sommarutställning på galleriet i år.

Foto: Olof Wigren.