”Varför ligger Berwaldhallen i Stockholm när Franz Berwald har så tydlig anknytning till Sandö?”

1538
Fredrik Högberg. Foto: Olof Wigren.
Annons

Kompositören, konferencieren, sångaren och delägaren i Tingshuset i Nyland, Fredrik Högberg, är helt övertygad:

– Kramfors kommun skulle bli ännu attraktivare om den satsade mer på kulturen och tog tillvara på de resurser som finns inom kulturen.

För 19 år sedan köpte Fredrik Tingshuset i Nyland.

– Jag hade hade hört mycket negativt om Kramfors kommun, men med åren har jag bildat mig en egen uppfattning. Och den är oerhört positiv. Naturen, miljön, människorna och den växande entreprenörsandan är några faktorer som tilltalar Fredrik.

– Sedan älskar jag att ha Ångermanälven utanför huset. Det är både rofyllt och bidrar till kreativitet, säger han.

Tingshuset sjuder av skapande och musik.

– Vi har dragit till oss musiker, kompositörer, operasångare och andra kulturarbetare från hela världen. Det är alldeles fantastisk att det kunnat ske här i lilla Nyland, menar Fredrik.

Och utifrån den perspektivet formulerar han en önskan:

– Kramfors kommun skulle ännu bättre utnyttja kraften som finns inom kulturen. Genom den kan det både skapas fler jobb och få fler att bli intresserade av att flytta hit. Vi skulle också kunna bli en plats som drar till sig ännu fler tonsättare, musiker och sångare vilket i sin tur skulle öka intresset för Kramfors från hela världen.

Annons

– Nej, jag överdriver inte. Det finns en sådan potential här. Lägg sedan till det rika, lokala kulturlivet som finns sedan tidigare och du har fantastiska möjligheter att skapa någonting alldeles enastående bra.

Fredrik ser positivt på att det numera finns en kommunledning som visar ännu större intresse för kultur än de tidigare. Men hoppas på ännu mer utbyte med den.

– Det jag tycker att politikerna i kommunen ska göra är, att söka dialog med oss som verkar inom det här området. Ta reda på vad vi har att erbjuda och lära känna oss bättre. Våra erfarenheter och råd kostar inget att ta del av. Vi vill bara ha en god utveckling och det gynnar ju alla.

Sedan anser han att ansvaret för kulturen inom kommunen bör ligga på näringslivskontoret.

– Vi är ju faktiskt företagare och entreprenörer, de flesta av oss. Kulturen borde vara en naturligare del av näringslivet och inte någonting kuriöst som den är nu.

Avslutningsvis säger Fredrik Högberg:

– Kramfors och Höga Kusten har en rik musikhistoria som det går att jobba hårdare med. Varför ligger Berwaldhallen i Stockholm när Franz Berwald har så tydlig anknytning till Sandö?

– Och det är hög tid för Kramfors att ta tillbaka Wilhelm Peterson-Berger från Östersund. Han är ju född i Ullånger.