Vägglössen blir allt fler – men Jan-Olof har uppfunnit det effektiva motmedlet: BugBrake

2660
Uppfinnaren själv med BugBrake. Foto: Olof Wigren.
Annons

Vägglössen breder ut sig alltmer. De har ökat med 500 procent i Sverige på bara några år och för både privatpersoner och företag kostar det stora pengar att bli av med dem.

Jan–Olof Wiberg i Ullånger har dock uppfunnit BugBrake. Vägglössens nya, svåra fiende med enorm marknadspotential.

Uppfinnaren Jan–Olof har löst många problem med egna uppfinningar genom åren.

– Jag har alltid varit sådan att när jag stöter på hinder vill jag komma på ett sätt att komma vidare.

Han har bland annat konstruerat en utväxling till vanliga batteriskruvdragare som ökar kraften med sju gånger och gör dem idealiska för till exempel isfiskare och för borra ner stängselstolpar med jordborrar.

Men den senaste tiden har det mesta av hans fokus varit på BugBrake. En produkt för bekämpning av vägglöss.

– Jag kom fram till att inget annat hjälper lika enkelt och effektivt som att konstruera en klisterremsa där vägglössen helt sonika fastnar. Detta eftersom de är nattaktiva, kan frysas ned i upp till två dygn och gå i dvala utan föda i ett år och ändå överleva.

Jan–Olofs BugBrake–remsor – som paketeras och distribueras i Västernorrland, men tillverkas i södra Sverige – består av dubbelhäftande tejp med två klisterbanor som inte torkar och med en halkbana mellan. Vägglöss går inte på blanka ytor.

Annons

– BugBrake testades i en provanläggning i över ett halvår innan försäljningen startade och resultaten var entydiga: det här fungerar klockrent.

Nu har Jan–Olof kontakt med flera stora kedjor och under 2018 kommer de att säljas åt bl a Green Line som remsor i kundförpackning på olika butiker i hela Skandinavien. Försäljning som rullar har levererats under en tid tillbaka till bland annat Norge.

Sedan är det läge för export till övriga Europa och kanske till andra världsdelar.

– Jag söker återförsäljare och kanaler att sälja BugBrake vidare, men det är ofta långa processer innan det blir klart.

Han håller också på att utveckla en elektronisk variant av BugBrake som fungerar som en varnare för exempelvis hotell.

– Ett hotell som drabbas av vägglöss tvingas till både sanering och riskerar att få ett dåligt rykte. Med min uppfinning kan vägglössen upptäckas direkt som ett förebyggande skydd.

Jan–Olof, som tidigare var verksamhetsansvarig på PMU:s second hand–butik i Örnsköldsvik, jobbar numera heltid med BugBrake.

– Det var på PMU jag fick idén till BugBrake. Vi hade inga vägglöss i butiken, men eftersom vi hämtade från många olika hem var det viktigt att hålla koll så att inte vägglöss följde med i bland annat möbler.

– Då började jag klura på hur man skulle bära sig åt för att kunna stoppa dem.

Resten är historia.

Eller början på en.

En riktig framgångshistoria.