Urkult i Näsåker har satt världsmusiken på Sverigekartan

1815
Malin Spjuth, samordnare för Urkult i Näsåker. Foto: Olof Wigren.
Annons

Man skulle kunna tala om Näsåker före och efter Urkult. Folkfesten vid Nämforsen firade 25–årsjubileum i augusti och har blivit en besöksdragare i Höga Kusten.

Näsåker har satt världsmusiken på Sverigekartan och fått människor som annars näppeligen aldrig hittat hit, att både komma – och stanna kvar.

Malin Spjuth är en av dem som lockades av musiken och atmosfären och även fastnade för miljön och livskvaliteten i Näsåker.

Hon är själv musiker – som släppt egna plattor – men jobbar också som samordnade för Urkult.

– När jag kom till Urkult för första gången var det uteslutande musiken som drog mig hit, men ganska snabbt fattade jag tycke för Näsåker som ort. Jag kände att här, här skulle jag nog trivas, berättar hon.

Och hon gav det chansen.

Näsåker. Foto: Olof Wigren.

Malin och hennes två barn trivs på den ångermanländska landsbygden och i det Näsåker där man liksom på många andra håll kämpar för att behålla tillräckligt samhällsservice, men där det också finns en mentalitet som stimulerar till egna initiativ och lösningar på problem.

– Framför allt mår jag bra av att jag i Näsåker kan leva ett mer hållbart liv och ha naturen så nära. Det finns ingen väg ut ur vår klimatkris än att ställa om. Att bygga upp ett nytt sätt att leva är helt avgörande för Jordens framtid.

Annons

– Hela Urkult genomsyras av en hållbarhetsfilosofi och den inspirerar till att göra livsstilsförändringar och lämna slit–och–släng–tillvaron. På det sättet är Urkult mer än en musikfestival, den är också en ambassadör för en sundare värld. Men året om finns det i Näsåker ett driv och en inställning som bjuder in till omställning, säger Malin.

Tidigare i år fick Föreningen Urkult priset Årets Landsbyggare Höga Kusten i kategorin entreprenöriell förening av Leader Höga Kusten.

Motivering är talande för verksamheten och stryker under på det Malin beskriver:
”I över 20 år har Föreningen Urkult verkat för världsförbättring och för att sätta Sollefteå och Höga Kustens inland på kartan. Förutom att årligen arrangera ett av Höga Kustens största evenemang har de har genom åren också skapat avknoppningar som inflyttning, företag, engagemang och marknadsföring för området och för miljö- och rättvisefrågor. Urkult jobbar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor på ett sätt som inspirerar andra, samtidigt som de bjuder in hela världen till Näsåker och Höga Kusten.”

Urkult. Foto: Olof Wigren.

– På många små orter hör jag ibland om att det pågår en motsättning mellan inflyttade ”grönisar” och de som bott och verkat i bygden i generationer. Men jag märker inget av det i Näsåker, säger Malin Spjuth.

– Inget vi och dom, inte olika läger. Jag tror att effekterna av Urkult, allt som den fört med sig, fått de allra flesta av invånarna att gilla festivalen eller åtminstone de positiva sidoffekter av den, som till exempel ekonomiska bidrag till verksamhet för byns barn och ungdomar.

Näsåker har blivit ett kulturellt centrum i Sollefteå kommun med museer, kurser för olika dansformer och yoga och så då all musik. Inte bara under några dagar i början av augusti varje år.

– Jag tror att det finns gott om människor som kan tänka sig att flytta hit till Näsåker, att de drygt 1 000 personer som bor här kan bli många fler. Och att tomma hus och ödehus som hållet på att inventeras, kan fyllas med liv, säger Malin Spjuth.

25 år med Urkult har satt sina spår i Näsåker. Och Näsåker sätter spår i människor. Det finns en hoppfullhet i det.

 

Snabbfrågor till Malin Spjuth:

Vad är det bästa med Näsåker?

– Trots att Näsåker är en liten by i Västernorrlands inland lever den ett välmående kulturliv. Musik-, teater-, föreläsningar- och dansevent är ständigt närvarande i byns kalendarium. Det pågår ett frekvent socialiserande människor emellan på träffpunkter som badhuset, hotellet, byns café och egna vuxendagis ”Gästis”.

Nämn tre ord som kännetecknar bygden.
– Företagsamhet, samverkan, kulturevenemang.Vad tycker du att en utvecklingsplan ska innehålla och prioritera?