Udda Lirare i fotbollens värld. (Polaris Förlag). Av Lars Nylin och Roland Åman.

1252
Annons

Vi älskar dem. De där spelarna som sticker ut, som inte är som den stora massan, som inte bara har karisma på planen utan även går sina egna vägar vid sidan av den.

Hur många fattade inte tycke för USA i VM 1994 för att Alexi Lalas spelade mittback i laget? Han syntes som en blinkande fyr om natten med sitt röda hår och bockskägg och hade en minst sagt tillbakalutad attityd till fotbollen.

Varför blev Leeds ett favoritlag för många i slutet av 60-talet och början av 70-talet? Mycket beroende på den lika råe som trulige Billy Bremner.

Tysken Bernd Schuster höll yppersta världsklass i otaliga år och var enastående i sina klubblag, men kom ständigt på kant med förbundskaptener och potentater och spelade bara ett fåtal landskamper. Det gjorde honom ännu mer fascinerande.

Lalas, Bremner och Schuster är inte med i boken ”Udda lirare i fotbollens värld”, men det är ett otal andra karaktärsstarka profiler och om dem skriver författarna Lars Nylin och Roland Åman både initierat och med knorr. Det märks att de har ett passionerat förhållande till fotboll och följt den väl.

Den här boken är störtskönt läsgodis som med fördel kan portioneras ut för att räcka under hela VM-sommaren.

Varför inte läsa om Preben Elkjaer, Eric Cantona och Mickey Thomas innan en tv-sänd match?

Perfekt uppladdning.

Annons

För övrigt borde duon Nylin och Åman göra både en och två uppföljare till den här boken. Det finns färgstarka fotbollsfigurer som räcker gott och väl för det.