Tommy Körberg: ”Ljug om du vill göra människor upprörda, tala sanning om du vill göra dem rasande”

319
Tommy Körberg.Foto: Peter Knutson.
Annons

Tommy Körberg gör succé som transvestiten Lola i showen med samma namn. En av den 70–årige artistens mest intressanta roller.

– Men Lola handlar inte ett dugg om sexualitet utan om utanförskap. Jag tror att de flesta, och särskilt män, kan lära sig mycket av Lola. Och en sak ska du veta; låt en man ta på sig kvinnokläder och det händer saker, skrattar Tommy.

Återhållsamhet har aldrig präglat Tommy Körberg.

Lika stark och skarp som hans röst varit på scen och på skiva, lika orädd och rättfram har han varit i intervjuer.

– Varför ska man jamsa med och försöka komma undan saker, när man får frågor? Det har aldrig varit min stil. Nej, bättre att säga som det är och stå för sina åsikter och sitt handlande.

Därför hymlade han inte om att han åkte dit för kokainmissbruk på 70–talet och satt i fängelse för det.

Han har också varit öppen med att han köpt tjänster av prostituerade och haft ett rätt osunt förhållande till alkohol.

– Jag har i mångt och mycket varit ett dåligt föredöme men jag har lärt mig ett och annat och jag försöker göra rätt, där jag gjorde fel tidigare.

Annons
Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. Spelalagom.se

Och om det här med att vara rak och ärlig och inte hålla inne med sina åsikter ångrar han inte.

– Jag vet dock hur det påverkar folk. Vill du göra folk upprörda, ljug. Vill du göra folk rasande, tala sanning, säger han och skrattar igen.

Tommy i Lola. Foto: Pressbild.

För rollen som Lola har Tommy fått storartade recensioner. Här gestaltar han artisten som är i slutet av sin karriär, en man i kvinnokläder, påverkad av droger och alkohol som tittar tillbaka på sitt liv och konstaterar att musiken varit hans räddning.

– Jag sa inte ja direkt när jag fick manuset. Jag tyckte inte att det höll riktigt, men så fick jag vara med och skriva om det. Det betydde mycket att Björn Ulvaeus varit med och skrivit flera av låttexterna. Han skulle skriva en men det slutade med att han skrev åtta.

Tommy fortsätter:

– För mig är Lola en figur som skapar medkänsla i sitt utanförskap. Jag tror att den känslan delas av alla som ser föreställningen också. Att Lola blivit en sådan succé är roligt. Jag vet inte om jag väntade mig det men jag är å andra sidan inte förvånad heller.

Senare i år har han ett storbandsprojekt med Bohus Big Band, han ska göra några återkommande gig på stamställen i sommar och han ska även ut på turné med BAO, Benny Anderssons Orkester, i sommar.

– Det är mycket hela tiden men det är så jag vill ha det. Jag gillar också att göra olika saker. Det är inte min grej att titta i backspegeln, jag lever i nuet och ser framåt.

– Men jag kan konstatera att det faktum att jag kom in på teatern en gång, gav mig stor trygghet. Den tryggheten har jag haft nytta av i alla sammanhang sedan dess.

Har du varit sugen på att delta i Melodifestivalen ännu en gång?

– Nej, njae… äh, Christer (Björkman) tjatar på mig varje år, vi brukar ses på Mallorca tillsammans med gemensamma vänner. Jag fick en låt i år, det var förresten den som Martin Stenmarck, gjorde. Men, nej. Jag tycker att Melodifestivalen blivit för flaxigt. Det handlar mindre om musik och mer om att göra bra tv. Det är ett barnprogram numera. Men man ska väl aldrig säga aldrig. Kommer det en bra låt så, ja, vem vet?

Hur rankar du dig själv, när det kommer till landets manliga sångare genom tiderna?

– Jag rankar in mig i kategorin bra sångare. Och som en sångare som är och har varit noggrann med att alla tecken ska höra ihop med musiken, att språket, texterna, är viktiga. Rytmen ska sitta ihop med orden. Annars faller det platt.

Foto: Pressfoto.

FAKTA & KURIOSA OM TOMMY KÖRBERG

Tommy Körberg har fyllt 70 år, lever ihop med sin 22 år yngre fru Anne–Charlotte och deras gemensamma barn Elvira, 9 år. Han har barnen Anton och Erlend från tidigare förhållanden.

Hans genombrott kom i gruppen Tom & Mick & Maniacs på 60–talet och med låten ”Somebody taken Maria away” fick den en stor hit. Han har varit med i flera grupper sedan dess och tävlat i Melodifestivalen vid olika tillfällen.

Tommy Körberg var med i filmen Ronja Rövardotter och i den hyllade musikalen Chess.

Han skrev sin egen livshistoria i självbiografin ”Sjung tills du stupar”.

I februari åkte han till Sydafrika och Mocambique på 70–årsresa. ”En present från min hustru.”