Thomas från Paddal är nästan lika hemma i Afrika som i Örnsköldsvik

205
Thomas Nordell vid köksbordet hemma i Paddal. Foto: Olof Wigren.
Annons

Klassrummen på Nolaskolan i Örnsköldsvik är bara en del av Thomas Nordells vardag. En allt mindre del faktiskt. För efter många år på gymnasiet har han nu blivit konsult.

– Det mesta av min arbetstid representerar jag Universitets– och Högskolerådet för ett program som heter Den Globala Skolan, säger han.

Thomas lärarbakgrund är gedigen.

– Jag har jobbat som lärare i över 25 år och varit verksam på alla stadier. Jag har alltid varit intresserad av omvärlden och rest en hel del.

Hösten 2000 började han på Nolaskolans gymnasium i Örnsköldsvik.

– Där är jag lärare i samhällskunskap, religion, historia, geografi och även ansvarig för planering och genomförande av de internationella fältstudierna på samhällsprogrammet IC, International Class.

Varje år genomför alla treor på IC internationella fältstudier.

– Vi har bland annat varit på fältstudier i Malawi, Indonesien, Zambia, Sri Lanka och Tanzania. Det viktigaste för eleverna är att få förståelse för andra människor och att få nya perspektiv. Vissa saker kan man inte läsa sig till i en bok utan de måste upplevas. Den starkaste upplevelsen brukar vara att övernatta hos en familj och dela deras vardag för en kort stund. Det är mycket lärorikt.


Thomas är van besökare i Tanzania efter sina många resor dit med lärare och elever. Foto: Thomas Nordell.
Annons

Ett annat spännande projekt som Thomas jobbar med är en satsning av Örnsköldsviks kommun på internationell fortbildning för lärare. 45 pedagoger får genomföra två veckors internationella fältstudier i Tanzania under en period på tre år.

På plats i Tanzania får deltagarna i kursen bland annat följa en lärarkollega, testa att undervisa, besöka koranskolor och bo med en familj.

– Det här är en unik satsning som Örnsköldsviks kommun beslutat om för att höja lärarnas kompetens för att klara av skolans nya utmaningar med många nya elever från olika delar av världen. Resorna är krävande men givande, säger Thomas.

Han är just nu i Tanzania på den tredje och sista lärraresan.

På Komorerna förra vintern. Foto: Thomas Nordell.

Valet att bli lärare kom inte av en slump.

– Jag vet att jag redan som liten ville bli lärare. Jag skrev det i någon uppsats på lågstadiet. Serietecknare eller lärare var det jag valde mellan. Det blev lärare.

– Jag tycker att det är ett väldigt viktigt yrke och det roligaste är själva undervisningen. Mycket av den frihet som lärare hade förr har försvunnit och yrket har blivit allt mer administrativt. Trots detta är det fortfarande ett bra jobb som jag trivs med, säger Thomas.

Hans egen arbetssituation har också förändrats. Thomas har, tillsammans med hustrun Annelie, startat ett bolag där de bedriver olika verksamheter vid sidan av lärarjobbet. För Thomas del handlar det mesta om uppdrag på företaget just nu.

– Jag arbetar bara delvis som lärare på gymnasiet. Största delen av min tid jobbar jag som konsult åt Universitets- och Högskolerådet.

Detta för ett program som heter Den Globala Skolan. Deterbjuder fortbildning för skolpersonal om ämnen som hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och interkulturell förståelse.

Fortbildningen finansieras av staten och är gratis för skolorna. Thomas representerar Den Globala Skolani de fyra nordligaste länen och uppdraget går ut på att föreläsa om globala frågor men också att anlita experter som kan föreläsa om de ämnen som skolorna har önskat.

– I den tid vi lever i just nu är behovet att förstå varandra större än någonsin och det behovet ser bara ut att växa. En siffra att starta en diskussion utifrån är 99,85 procent. Det är så många procent av världens befolkning som inte är svenskar. Det finns med andra ord all anledning i världen att lyfta blicken och vidga sina vyer, säger Thomas Nordell.

Fakta om Thomas Nordell

Ålder: 50 år.

Bor: i Paddal utanför Örnsköldsvik.

Familj: Hustrun Annelie, tre barn, ett bonusbarn och ett barnbarn.

Läser helt: Kurt Vonnegut.

Äter helst: Ostron.

Lyssnar helst på: The Smiths.

Ser helt: ”Frossar i tv-serier. Längtar till nya avsnitt av The Crown och Peaky Blinders.

Motto: Har inget men skulle jag tvingas välja så kanske: ”När folk håller med mig får jag alltid en känsla av att jag har fel” (Oscar Wilde).”

Det skulle jag vilja ha gjort innan jag fyller 60: ”Efter ett liv med mycket resande kanske det får bli ytterligare en resa då. Jag säger en till roadtrip i USA. Kanske följa Highway 61 i Dylans fotspår. Eller Påskön.”

FOTNOT: Denna intervju har även varit publicerad i tidningen NORDSVERIGE.