The Bishops Arms i Örnsköldsvik. Här finns alltid surströmming på menyn – året om.

1592
Fyra munsbitar av surströmming med tillbehör. Och ett glas rosévin till. Foto: Olof Wigren.
Annons

Det började med en klassisk klämma.  Numera erbjuds en bricka med munsbitar.

The Bishops Arms i Örnsköldsvik är den enda puben i hela världen som har surströmming på menyn. Året om.

Det ska sägas direkt: det här med att servera surströmming till gästerna har pubens kökschef Johan Kindberg fått kämpa för.

– Jag mötte motstånd från början men jag gav mig inte.

– Vår pubchef Bob Bovington är från England och han tyckte att jag var en galning när jag kom med idén. Men han gick till sist med på att låta mig göra ett försök och det är jag mycket tacksam för, säger Johan och ler.

Han och Bob har fått ta emot ett diplom från The Bishops Arms ledning som utsett menyn på puben i Örnsköldsviks till kedjans modigaste.

Diplomet hänger nu i baren och allt fler kommer för att prova surströmming till en öl eller ett glas rosévin.

– Efter att ha kört ett tag med en klassisk klämma bestämde jag mig för att införa en surströmmingsplatta med fyra olika munsbitar. Jag vill att så många som möjligt ska våga prova på, eftersom jag vill vara en god ambassadör för surströmmingen.

Johan Kindberg. Foto: Olof Wigren.
Annons

Johan gör sin skapelser med Mjälloms gammeldags tunnbröd, kokt potatis, gräddfil och ortens surströmming. Sedan varierar han dem med bland annat rivet päron, rivet äpple, apelsin, jordgubbe och sylt.

– Det här har blivit en succé och vi får numera beställningar på det även till våra konferenser på Elite Hotel, säger han.

Han var först förbjuden att öppna burkar ute bland gästerna men det har luckrats upp.

– Jag är en kock som älskar att showa och vara ute bland folk och berätta.

– Jag har också ett knep för att det inte ska lukta när jag öppnar en burk. Jag lägger den i frysen en kvart innan – det inverkar ingenting på smaken – och knackar sedan med konservöppnaren på locket för att få bort jäsbubblorna innan jag öppnar.

Många som aldrig har smakat surströmming förr har vågat göra det på The Bishops Ars i Örnsköldsvik och blivit alldeles begeistrade.

– Jag hade till exempel ett par fransmän här som köpte med sig några burkar hem, säger Johan.

Till kommande år drömmer han om att lägga in sin egen surströmming och burkera den med The Bishops Arms som varumärke.

– Jag har pratat med ledningen och den är positiv till det. Jag har lovat att de ska få vara med och designa burken.

Hans eget förhållande till surströmming grundlades redan som barn.

– Vår familj bodde i Salsåker utanför Ullånger under min uppväxt och vi åt ofta surströmming. Sedan drev jag krogen Almagränd på Ulvön under en period och då lärde jag mig ännu mer om delikatessen och vad man kan hitta på för att den ska tilltala fler.

Johan säger att han är stolt över att vara kökschef på en pub som låtit honom lyfta fram surströmming som ett stående inslag på menyn.

– Det passar ju också väldigt bra med tanke på att vi i den här kommunen har en så stolt surströmmingshistoria. Den ska vi värna om och jag gör vad jag kan på mitt sätt här på The Bishops Arms.

Lasse Lindström är en av dem som gärna tar surströmming när han besöker Bishops Arms i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Nordell.

FOTNOT: Årets surströmmingspremiär inträffar torsdag den 16 augusti. Läs mer om surströmming på surstromming.se där du också kan bli medlem i Surströmmingsakedemien.