Svanö uppmärksammar Rolf Tourds betydelse för ön och hela Ådalen

1102
Gösta Johansson (t v) och Fredrik Larsson utanför Svanö Folkets hus. Foto: Olof Wigren.
Annons

Rolf Tourd var en mångfacetterad man som bodde i Ådalen från 60–talet till 1984. Under lång tid var han verksam på Svanö, som teaterman, debattör, närradiokämpe, skådespelare. Bland annat.

Nu uppmärksammar Svanö Folkets hus–förening Rolf Tourd med flera planerade evenemang och en förstudie, som ska utmynna i ett ökat intresse för den färgstarke man som avled i Sigtuna 1999.

– Rolf hade stor betydelse för många och gjorde skillnad i många avseenden, säger Fredrik Larsson som är den som initierat förstudien.

Fredrik bosatte sig på Svanö ungefär samtidigt som Rolf Tourd, just när 60–talet övergått i 70–tal, och följde Rolf och makan Marie–Ann Condés enorma kreativitet och handlingskraft på nära håll.

Faksimil från tidningen Land.

– Han var enastående mångsidig, passionerad i det han företog sig, en stor humanist, tjurskallig, jobbig i vissa avseenden och gränslös. Han hade dessutom energi som få andra. Ingen som träffade honom har glömt honom, säger Fredrik och får medhåll av svanöbon Gösta Johansson som också ingår i gruppen som jobbar med Rolf Tourd–projektet.

De övriga är Ulla Hurst, Mirjam Mast Westin, Eva Nordangård, Inger Stenman, Gudrun Forsberg och någon till.

– Vi har bland annat inventerat en del av det enormt omfattande material om Rolf och Marie–Anne som finns på länsmuseet i Härnösand, berättar Gösta.

Målet är att på längre sikt skapa berättelser och olika utställningar kring paret Tourd/Condé och det som skedde kring dem. En bok finns i planerna.

Annons

– Dessutom vill vi att det två gånger per termin görs arrangemang på Svanö, säger Fredrik Larsson.

Den 18 augusti sker den första aktiviteten på Svanö Folkets hus på temat Rolf Tourd och hans gärning för barn och ungdomar. Då uppträder clownen Josefin Asker.

Senare i år, den 20 oktober, blir det en berättarkväll om Rolf Tourd och musik av Great Hansson. Då med Krumelursällskapet som arrangör.

– Att fördjupa sig i Rolf Tourd och Marie–Ann Condé är lika fascinerande som det nästan är omöjligt. Men vi vi gör det med glädje och entusiasm för det är viktigt att det inte faller i glömska.

– Mycket av det det Rolf gjorde speglar också en spännande period i Ådalens historia som förtjänar att lyftas fram, säger Gösta Johansson.

Till de mest spektakulära som Rolf Tourd låg bakom innan han flyttade söderut var att bilda Republiken Svanön.

Och den 20 oktober kommer om inte republiken att återuppstå så ett nytt begrepp om Svanö att skapas.

Detta i Rolf Tourds fritänkande spår.