Svanö-spelningen på söndag den sista någonsin för Great Hansson?

868
Great Hansson under en spelning i Sollefteå. Foto: Privat.
Annons

Great Hansson har sedan 80-talets mitt varit ett av Ådalens profilstarkaste band.

Nu kan det snart vara över. 

På söndag gör Great Hansson på Svanö Folkets hus det som kan bli deras sista framträdande någonsin.

Skälet till detta är att basisten bestämt sig för att sluta och jakten på en ersättare till honom har ännu så länge varit resultatlös.

– Som det ser ut nu kan spelningen på söndag bli vår allra sista, säger kapellmästaren Anders Högström med vemod i rösten.

Great Hansson i tidig upplaga. Foto: Privat.

Det var för 35 år sedan som Great Hansson gjorde sitt första gig och sedan dess har man bland annat hunnit med att släppa en EP, en kassett, en cd och gjort hundratals spelningar.

Senast den gångna helgen gjorde man två framträdanden i Stockholm. Bland annat på musikbåten Blidösund, där det blev stor succé.

– Vi har varit med om mycket roligt och många minnen har vi samlat på oss.

Annons

– Det vore väldigt tråkigt om vi tvingades lägga av nu, men hittar vi ingen ny basist som kan göra våra låtar rättvisa är det tyvärr så det kommer att bli, säger Högström.

Han har därför blandade känslor inför konserten på Svanö Folkets hus kommande söndagkväll.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att komma till ön igen, vilket vi ser som ett statsbesök. Rolf Tourd utropade ju Svanö till republik 1976. Vi har spelat där flera gånger förr och det har alltid varit trevligt och vi har fått bra respons från publiken. Nu laddar vi för en kanonspelning med mycket blues.

– Sedan är ju det här med att det kan bli det sista vi gör som band, att det finns en risk för att det blir känslosamt.

Great Hansson satsar på blues på söndag på Svanö Folkets hus. Foto: Privat.

Det är Krumelursällskapet i samarbete med Svanö Folkets hus-förening som står bakom evenemanget på söndagkväll. Den inleds med en berättarafton om Rolf Tourd. Teatermannen, radiomannen, skådespelaren med mera som levde och verkade i Ådalen från 1954 till 1984 och gjorde massor av saker på Svanö.

Inbjudna gäster – däribland E Mikael Norberg som ingick i Republik Svanöns barnregering och Åke Näsholm som skrev republikens nationalsång – kommer att intervjuas och berätta om sina minnen av Rolf Tourd.

– Vi tror att det kommer att bli en mycket trevlig kväll och detta är också ett led i ett projekt som vi driver om Rolf Tourd och hans hustru Marie-Anne Condé. Vi hade en barnaktivitet tidigare i höst och under 2020 blir det fler evenemang.

– Det finns också planer på en bok om Rolf Tourd, säger Fredrik Larsson i Svanö Folkets hus-förening.