Surströmmingstillverkning på 1950-talet.

2419
Annons

Jag hittade en gammal Västernorrlands Allehanda från den 18 augusti 1950 på en loppis.

En av rubrikerna fångade mitt intresse särskilt mycket:

Surströmmingsspurt på

Ulvön och i Nordingrå

Så här skrev tidningen:

”Cirka 100 000 burkar surströmming utgörande årets tillverkning vid salterierna i Nordingrå lastade på ett 20–tal lastbilar lämnade vid 12–tiden i natt Mjällom för vidarebefordran till grossisterna landet runt. Därmed kan de som älskar denna säreget doftande delikatess börja planera för sina surströmmingsskivor fram till den 27 augusti då den blir tillgänglig i den allmänna handeln.

Tillgången är lika god som förr om åren och kvaliteten prima förklaras det på sakkunnigt håll. I Mjällomsvikens fiskeläge som svarar för huvudparten av den surströmming som kommer från Nordingrå i år har man under den senaste tiden arbetat för högtryck för att få allt att gå programenligt då utskeppningen i år är två dagar tidigare än vanligt.

Från middagstiden då de otaliga häckarna med surströmmingsburkar började köras ut från lagerlokalerna och läggas upp i travar utomhus för att förses med adresslappar till dess lastningen tog sin början på kvällen har salteripersonalen varit i full verksamhet, och de ser säkert med glädje de fullastade bilarna lämna hamnen för att föra den väldoftande varan vidare till avnärmare runt hela Sverige.

Annons

Surströmmingens popularitet är tydligen inte begränsad till Norrland. Det kan man se av adresslapparna då de olika partierna upptar namn som Stockholm, Göteborg, Arvika m.fl. platser i mellersta och västra Sverige. Den mesta strömmingen stannar nog i Norrland, säger salteriägare Valle Wedin, vid ett samtal, men åtskilligt går ju till Stockholm och ännu längre söderut. Efterfrågan är ungefär lika som föregående år, möjligen att den minskat en aning under kriget, men i stort sett är det de gamla beställarna som kommer igen år efter år.

Det var även hektiska timmar ute på Ulvön. Under slutspurten med inläggningen av de sista posterna av årets surströmming har det under ett par veckor varit arbetsdagar på upp till 15 á 16 timmar, omtalar ”surströmmingskungen” Fridolf Nordqvist då VA får honom på tråden. Nere i hamnen ligger Kusttrafik och lastar in de poster som vi lämnar ut till årets marknad. Sammanlagt är de omkring 60 ton. Efterfrågan på surströmming är stor. Vi hade kunnat sälja långt mera om vi haft tillgång till råvara, slutar hr Nordqvist för att åter kasta sig in i de väntande uppgifterna.”