”Storstaden har sin tjusning men jag uppskattar Kramfors mest”

870
Kristoffer Kretz. Foto: Olof Wigren.
Annons

När Kristoffer Kretz lämnade Kramfors var det som en ”sportkille”.

När han flera år senare flyttade tillbaka, med sin sambo Erika, var det som gymnasielärare och ett stort intresse för Ådalens historia.

– Jag tror fortfarande att många i stan förknippar mig med idrott, säger han och ler.

Han spelade bland annat hockey i Kramfors–Alliansen – betraktades av många som en stor talang  – innan han valde universitetsstudier i Umeå.

– Jag fortsatte att spela i LN91 i Nordmaling en tid men sedan slutade jag. Studierna tog all tid.

När han var utexaminerad lärare sökte han sig söderut.

– Vi hyrde en lägenhet i ett privat hus i Täby och jag fick jobb i Norrtälje. Efter några år började funderingar kring familjebildande slå rot.

Tanken på att vända hem till Ådalen föddes.

Annons

– Vi är båda härifrån kommunen. Vi sökte jobb lite på kul och fick napp 2012. Sambon är förskole- och grundskolelärare och jag fick anställning på Ådalsskolan. Jag undervisar i svenska och historia vilket passar mig och min personlighet perfekt.

Kristoffer har till exempel gjort ett ganska digert arbete om Ådalshändelserna.

– Jag blir allt nyfiknare på det som skett och format både samhället och människorna. Det berikar mig att veta mer om det.

Under de år han var ifrån Kramfors och fick distans till sin hemort, bildade han sig en bättre uppfattning om fördelarna med att bo i en mindre kommun och närmare nära och kära.

– Storstaden har sin tjusning men jag uppskattar att det är kortare avstånd och enklare att ta sig mellan olika platser i Kramfors. Det förenklar vardagen betydligt.

– Både jag och sambon tycker också att det bra för våra barn att växa upp i den här miljön, som känns trygg och lugnt.