Stora Kalaset i Piteå vill bli världens största surströmmingsfest inom tre år

573
Annons

Alfta i Hälsingland är den ort som hittills stoltserar med världens största surströmmingskalas.

Nu tänker Piteå i Norrbotten konkurrera om det.

Med start den 17 augusti arrangeras Stora Kalaset på Pite Havsbad.

Ulf Lindgren, stark man för Grand Kallax och salteriföreningen, är en av initiativtagarna till Stora Kalaset.

– Tobias Lindfors, en av ägarna till Pite Havsbad, och jag har under ett antal år funderat på att införa en ny tradition på havsbadet i samband med surströmmingspremiären. Det finns dessutom ingen restaurang här uppe i norr som erbjuder surströmming på menyn, säger Ulf och fortsätter:

– Under tiden som vi utvecklat konceptet har jag upplevt en stor entusiasm hos hotellchefen Ida Åman och hennes personal.

Pite Havsbad har en mycket lämplig lokal för ändamålet, Rivierahallen, som gissningsvis kan ta emot cirka 1 300 gäster.

Hur ser upplägget ut inför premiärkalaset?

Annons

– Vi försöker skapa ett stabilt upplägg i samarbete med varumärken och aktörer kopplade till surströmming; BD Fisk, Norrmejerier, Norrlands Guld, Polarbröd, Piteå Kommun och Piteortens Chark. Den som inte äter surströmming erbjuds palt, därför är Piteortens Chark med. Här erbjuds, mat, underhållning och möjligheter till boende till ett bra pris.

Vilka surströmmingsmärken kommer att erbjudas?

– BD Fisk, som tillverkar Kallax och Storö, kommer att säkerställa att vi har surströmming och jag hoppas att dom i sin tur samverkar med de olika surströmmingstillverkarna så att de flesta varumärken finns representerade. En som jag säkert vet är med förutom Kallax och Storö är Rovögern.

Vilket är det främsta syftet med det här evenemanget?

– Det är att skapa en årligt återkommande tradition på Pitå Havsbad. Evenemanget blir också säsongsavslutning för långliggarna.Tobias Lindsfors som är en tävlingsmänniska vill att vi inom tre år har utvecklat evenemanget till att bli världens största surströmmingsfest. Rekordet innehas i dag av Alfta och är på cirka 1 100 deltagare.

Hur mycket folk hoppas ni på i år?

– Egentligen hoppas jag på att vi får mjukstarta i år med cirka 600 gäster men frågar du Tobias eller Ida så vill dom nog fylla hallen…

Vilka står för underhållningen på kalaset?

– Britta Bergström, känd från ”Så mycket bättre” och ”Allsång på Skansen” kommer att leda allsång.När vi ätit kart kommer Ronny Eriksson att ta över scenen.

Och Stefan Sauk är konferencier tillsammans med dig.

– Jag, jag och Stefan kommer att kampera som konferencierer i likhet med det vi utvecklat under surströmmingspremiärerna i Kallax by de senaste 28 åren, säger Ulf Lindgren.