Stefan Sauk är en av surströmmingens ambassadörer

759
Stefan Sauk. Foto: Privat.
Annons

Skådespelaren Stefan Sauk hade ett ljummet förhållande till surströmming.

Men det övergick i ett passionerat sådant.

Allt beroende på Grand Kallax.

Stefan har varit med på varje surströmmingspremiär för Grand Kallax sedan starten för 27 år sedan.

– När kallaxborna gjort den första surströmmingen ville de ha dit några kändisar för att skapa PR kring evenemanget. De kontaktade Norrbottensteaterns dåvarande chef Rolf Degerlund och bad honom om hjälp. Han kontaktade mig och regissören Lars Molin.

– Jag tyckte det verkade vara en kul grej och sa, okey. Sedan har jag blivit frälst, kan man säga, skrattar Stefan.

Innan dess var han inte alls förtjust i delikatessen.

– Jag hade ätit surströmming en gång tidigare, under mina gymnasieår. Den smakade hemskt, luktade illa och jag var ganska övertygad om att jag aldrig skulle äta den igen.

Annons

– Men när jag provade Grand Kallax insåg jag att det är skillnad på surströmming och surströmming. Grand Kallax var god, doftade – inte luktade – och jag ville ha mer. Därför har jag fortsatt att komma dit upp varje år i augusti.

Utöver det äter han surströmming minst två gånger till på hösten – på hemmaplan –  och sedan en gång på våren.

– Och jag äter den klassiska sättet, som en klämma eller på hårt tunnbröd. Lite mandelpotatis, lök, ett par tunna strängar gräddfil och sedan två fiskar på varje klämma, säger Stefan Sauk.