Stefan Åsander är en omtyckt lagspelare i alla väder

972
Stefan Åsander. Foto: Olof Wigren.
Annons

För många är han rösten på Kramfors-Alliansens hockey- och fotbollsmatcher.

För andra en omtyckt resurs på Kramforsskolan.

Men Stefan Åsander är en ådalsprofil som också har andra sidor.

Vi träffas på Kramforsskolan där Stefan jobbar sedan 19 år tillbaka.

– Jag hjälper till på fritids som resurs och på idrottslektionerna. Här har jag alltid trivts. Jag tycker om att jobba med barn och jag har fantastiska arbetskamrater, säger han med stolthet och värme i rösten.

Uppskattningen är ömsesidig.

Kramforsskolans rektor Stefan Karlstedt säger:

– Stefan har ett stort engagemang i det han gör och är väldigt plikttrogen. Han är noga med att ”rätt ska vara rätt” och både barnen och medarbetarna tycker om honom. Sedan är han en viktig kugge i lärarlaget i fotboll som varje år möter ett lag bestående av elever från årskurs sex. Och när det handlar om idrottslektionerna, är Stefan och Henric Karlsson ett väldigt bra team.

Mycket i Stefan Åsanders liv handlar om just idrott.

Annons

Sedan 1988 har han varit speaker både på hockey- och fotbollsmatcher.

– Jag är glad att jag fick chansen till det en gång i tiden. Det här är något jag älskar att göra. Mest tycker jag om fotboll men det spelar egentligen ingen roll vad det är, att vara speaker är alltid kul. Du måste vara koncentrerad och hänga med hela tiden.

Något som Stefan alltid är.

Han har stenkoll på det som händer under matcherna. Dessutom har han en suverän speakerröst.

Kraftfull och tydlig.

Han gjorde så gott intryck på Alliansens matcher att MODO Hockey hörde av sig och sedan några år är han anlitad som speaker även på deras J18- och J20-matcher i Fjällräven Center.

Inför kommande säsong hoppas han få testa på att vara speaker på en A-lagsmatch i HockeyAllsvenskan.

– Vi får väl se hur det blir, men det är alltid bra att ha något som mål, säger han.

På lediga stunder tittar han ofta på idrott på TV.

– Jag har ett abonnemang på C More och de visar ju många matcher i både hockey och fotboll. Men nu på sommaren lägger jag också en hel del tid på att ta hand om Alliansens F 05-lag tillsammans med Fredrik Persson.

– Jag tycker om ungdomar och de verkar tycka om mig. Kanske är det för att jag försöker vara lika mot alla och behandla alla på samma sätt. Jag försöker vara trevlig och rättvis, säger Stefan.

Trav är ett annat stort intresse. Förr var han delägare i hästen Nordbjörn hos Anton Eriksson på Dannero, men nu nöjer sig Stefan med att bara vara åskådare och spela ibland.

När hans föräldrar gick bort för åtta år sedan, tog han över deras hus på Finnmarksvägen.

– Underhåll av huset, gräsklippning och snöskottning måste man ju sköta om. Det finns saker att göra jämt, ler han.

Fast det finns också utrymme för att åka på dans ibland. Bland annat till Bollsta Folkets Hus.

– Jag började dansa för några år sedan och tycker mycket om det.

Som du märker är Stefan en aktiv person.

Men han ger sig ändå tid till att stanna upp och reflektera över saker och ting. Livet, samhället, hälsan.

Det kanske det inte är så många som känner till, men Stefan Åsander har djupa sidor.

– Jag ha haft problem med ryggen det senaste året och det har jag grubblat lite på. Hur det ska bli. Men jag kan fundera på vad som helst. Man behöver det också mellan varven. Det hör till livet att tänka till om saker och ting, säger han.