Snart kommer fantasy-boken med miljöer från Sidensjö och Höga Kusten

1501
Modiga hunden Skratt precis har räddat en varelse från Fjällvargens grotta. Bilden är tagen vid Drömmesjön då hon hämtar en helt vanlig pinne. Sen har bilden bearbetats till detta resultat.
Annons

I november kommer ”Den onde trollkarlen”. En fantasy–bok med miljöer från Sidensjö och karaktärer som hämtats från personer i Nolaskogsområdet.

Författaren Jimmy Sjökvist har involverat hela sin familj i projektet – inklusive familjens husdjur – och boken är den första delen i en boksvit om tio planerade böcker.

Arbetet med boken har pågått i över ett år.

Jimmys barn Nova och Arthur har gjort alla illustrationer och hans fru Emma liksom parets extrason Sebastian har också bidragit på olika sätt.

– Till och med vår katt, hund och häst faktiskt. De är med i boken under fingerade namn och därför har jag tagit med deras tass– och hovavtryck liksom våra namnteckningar på det signerade och numrerade blad som följer med varje bok, säger Jimmy.

Den lanseras i november och Jimmy har sålt flera hundra exemplar i förväg.

– Intresset för den är stort, inte bara lokalt. Jag har öppnat ett Instagram–konto och en Facebook–sidan för sagan och där har jag tusentals följare.

– Jag tror och hoppas att det här ska bli starten på någonting som kan växa sig stort. Jag har tio böcker i serien i mitt huvud och min dröm är att på sikt kunna jobba med författande på heltid, säger Jimmy.

Familjen Sjökvist. F r v superhästen Brigante, Jimmy Sjökvist, Nova Sjökvist, hunden Skratt, Arthur Sjökvist, Emma Sjökvist och hästen Strumpan. Foto: Viktoria Eriksson.
Annons

”Den onde trollkarlen” är en fantasy–berättelse med många lokala kopplingar till Jimmys och familjens hembygd Sidensjö.

– Jag har plockat drag till karaktärerna i boken från personer jag träffat på i närområdet.

En av dem har en chefsbefattning på Örnalp där Jimmys extrason Sebastian Hörnfeldt jobbar.

– Och flera av miljöerna är från den här trakten. Som till exempel Drömmebygden och Drömmesjön, som fick vara modell för Smaragdsjön.

Isgrottan i Hamptjärn har i sin tur inspirerat till området Kristallien.

– Stora delar av boken utspelar sig långt bortom vårt eget solsystem men av någon anledning finns det många ställen som är snarlika Höga Kusten, Örnsköldsvik och Sidensjö, ler Jimmy.

Målgruppen är både ungdomar och vuxna.

– I botten finns det klassiska upplägget Det Onda mot Det Goda men sagan har också lärande inslag. Jag ger råd och tips i den och det gör den nog tämligen unik.

Jimmy samarbetar med hjälporganisationen Hoppets Stjärna, som jobbar internationellt men har sitt huvudkontor i Kärrsjö i Örnsköldsviks kommun.

– Tio procent av överskottet från bokförsäljningen kommer att gå till Hoppets Stjärnas verksamhet, säger Jimmy Sjökvist.

Jimmy Sjökvist debuterar snart som författare. Foto: Olof Wigren.

Boken är ursprungligen skapad ur en godnattsaga – Landet långt långt borta – som Jimmy fritt ur fantasin hittade på för sina barn med start för åtta år sedan.

”Den onde trollkarlen” formges av Marie Nilsson på Ågrenshusets Förlag i Bjästa som också trycker den.

Omslaget.

FOTNOT: Detta reportage har också varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.