Serietecknaren Mats Jonsson, Sandslån, utsedd till hederskrumelur

706
Mats Jonsson (t h) tillsammans med Krumelursällskapets ordförande Anders Högström. Foto: Olof Wigren.
Annons

Serietecknaren Mats Jonsson, nyinflyttad på Sandslån i Ådalen, har av Krumelursällskapet utsetts till hederskrumelur.

I motiveringen anges bland annat hans raka och avskalade berättelser om sin uppväxt i Kramfors kommun, som han gjort i form av detaljrikt och obrådskande serieskapande.

Mats Jonsson, född 1973 och uppvuxen i Stensätter, Bollstabruk, har givit ut en rad självbiografiska serieböcker, fått flera priser och även blivit utgiven i USA. En av hans senaste böcker, Nya Norrland – om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland – har nått en stor publik och hyllats av kritiker. Den senaste heter Blod i gruset.

Under 15 år, fram till 2018, var Mats även redaktör för Galago.

Här är Krumelursällskapets motivering till utnämnandet av Mats Jonsson som hederskrumelur #4:

Mats Jonsson har gjort teckningar av sina känslor, tagit till orda mot orättvisor och delat med sig av personliga berättelser om sin uppväxt och sina upplevelser i Kramfors kommun. Allt på ett rakt, avskalat, synnerligen begåvat och unikt sätt.
I en tid då digitalisering och snuttifiering breder ut sig, ägnar sig Mats Jonsson åt traditionellt, utförligt och obrådskande serieskapande med sinne för detaljer.
Han går hellre mot strömmen än flyter med och vågar tvivla även när solen skiner. Två sköna egenskaper hos en krumelur.”

För bara ett par veckor sedan flyttade Mats Jonsson hem till Ådalen med sin familj, efter att i många år ha bott i Stockholm. Det är på Sandslån, vid Ångermanälvens mynning, som han fortsättningsvis ska vara verksam. Det närmaste projektet är en seriebok om hans samiska rötter.

– Det känns fantastiskt uppfriskande att en gnällspik som jag kan tilldelas ett så fint epitet som hederskrumelur. Risken är bara att det här gör mig alltför positiv i framtiden, vilket kan vara livsfarligt för mitt konstnärskap. Men jag tar risken!

Annons

Mats Jonsson är den fjärde personen som utses till hederskrumelur av Krumelursällskapet och den första under 2020. De tidigare mottagarna är grafikern Jan Stenmark, Stockholm, artisten Ronny Eriksson, Piteå, och kohornsspelaren Gösta Johansson, Svanö.