Se Christer Westins unika film från invigningen av Hotell Kramm för 50 år sedan

2354
Annons

Den 20 oktober är det 50 år sedan Hotell Kramm invigdes i Kramfors.

Kommande helg firas jubiléet med festligheter både på hotellet och på stan. Då kommer också filmen från invigningen att visas, som gjordes av Christer Westin. Du kan även se den längre ned i detta reportage. Unika bilder från en svunnen tid och där många av dåtidens mest prominenta personer i Kramfors syns.

Christer Westin, som jobbade på Polyfoto Kramfors och drev företaget tillsammans med sin fru under många år, fick uppdraget av det kommunala bostadsbolaget att filma invigningen av Kramfors största och modernaste hotell.

– Det var väldigt högtidligt. Kommunala politiker och tjänstemän minglade tillsammans med lokala och nationella företagare och representanter från regeringen, säger Christer som även fanns på plats för att föreviga invigningsfest nummer två en vecka senare.

– Då var alla som deltagit i bygget av hotellet inbjudna.

Christer Westin med 16-millimeters originalfilmen från Hotell Kramms invigning 1969. Foto: Olof Wigren.

Bilder från båda festerna finns på den cirka 25 minuter långa film som kan du titta på i detta reportage.

– Jag filmade med 16 millimetersfilm utan ljud, berättar Christer.

På filmens syns bland andra dåtidens politiska toppnamn Ivar Högström, Kurt Jansson, Herbert Höglund och Hjalmar Nilsson leende och konverserande eller hållandes tal. Höga Ncb-chefer överlämnar gåvor, hotellchef Hellberg – värvad till Kramm från en semesteranläggning på italienska Riva del Sole – ser belåten ut och detsamma gör nyutsedde industriministern Krrister Wickman (s).

Annons

Herrarna bär kostym och flertalet av dem har uppenbarligen pomada i håret. Kvinnorna är iförda flotta dräkter och många av dem har uppsatt hår.

Det inmundigas en storslagen middagsbuffé, dricks snaps, avec och groggar och som det var på den tiden röker många cigaretter vid borden. Noterbart är att Kramms gåva till gästerna var ett stort askfat i blå keramik.

Ett vykort från tiden runt Hotell Kramms invigning.

Hotell Kramm ägdes redan 1969 av det kommunala bostadsbolaget som idag heter Krambo men då hade namnet Stiftelsen Kramfors Hyreshus. Det drevs av Reso AB som ägdes av folkrörelserna – bland annat Kooperativa förbundet, KF, och Arbetarnas bildningsförbund, ABF – och hade både resebyrå och hotellanläggningar över hela landet. Kramm, med 60 rum och 123 bäddar vid invigningen, var det sista hotell som Reso var med om att starta.

Kramm har ingått i olika hotellkedjor och tillhör sedan några år tillbaka First Hotel. Det drivs av Höga Kusten Nöje AB med säte i Härnösand.

Det här är Christer Westins unika film från invigningsfesterna för 50 år sedan. Observera alltså att filmen saknar ljud, men den är en härlig resa tillbaka till slutet av 60-talet.

Invigningen av Hotell Kramm i Kramfors i oktober 1969. Foto: Christer Westin/Foto Norr, Kramfors. 

När First Hotel Kramm jubilerar i helgen – med ett program från fredag till söndag – sker det bland annat med ett 80-talsparty, fotbollsavslutning för Kramfors-Alliansen och en jubileumskväll på lördagen med en femrättersmeny.

När gästerna kommer på lördagskvällen kommer Anders Högström från Great Hansson att sitta på taket till entrén och spela låtar. 1969 var det Paul Dennis orkester med Bo Svennerbäck som kapellmästare som stod på entrétaket och spelade.

First Hotell Kramm 2019. Foto: Olof Wigren.