SCA investerar 600 miljoner kronor i ett nytt justerverk på Bollstasågen

999
Bollsta sågverk. Foto: Olof Wigren.
Annons

SCA investerar cirka 600 miljoner i ett nytt justerverk i Bollsta sågverk. Det kommer att ersätta det gamla justerverket i Bollsta och det i Lugnvik och stå klart om tre år.

Investeringen ökar effektiviteten och produktionen på ett av Sveriges redan tidigare största och effektivaste sågverk, meddelar SCA.

Investeringen finns med i SCA:s senaste kvartalsrapport.

Justerverkskapaciteten på Bollsta sågverk utgör en flaskhals för sågverkets fortsatta utveckling. En del av virket som produceras i Bollsta, fraktas till Lugnvik för justering före utlastning och transport. Genom investeringen samlas all justering i Bollsta i en modern anläggning.

– Investeringen innebär att vi kan öka produktionen med 50 000 kubikmeter sågad vara, säger sågverkschef Johan Olofsson.

– Vi kommer också att sänka våra kostnader, eftersom vi inte längre behöver justera våra produkter i två äldre anläggningar utan får en rationell hantering rakt igenom sågverket.

Investeringen innebär minskad bemanning.

– Det är tråkigt att en investering för framtiden minskar personalbehovet, men nu får vi en produktionsanläggning i världsklass. Vi ökar vår konkurrenskraft och därmed våra förutsättningar för en fortsatt framgångsrik utveckling. Vi får nu förutsättningar och tillstånd för att fortsätta växa mot en produktion på 800 000 kubikmeter om året, säger Johan Olofsson.

Annons

Det nya justerverket kommer att stå klart i mitten av 2022.

Bollsta sågverk är ett av SCA Woods fem sågverk och har för närvarande 154 direktanställda.