Saltörens Akvavit – den ultimata surströmmingssnapsen

926
Annons

Det finns gott om smakfulla och passande snapsar till surströmming. Men ingen är så anpassad till den som Saltörens Akvavit.

En dryck som började lanseras av Gotlands Bryggeri för tre år sedan och som är framtagen i samarbete med SurströmmingsAkademien.

Boo Dahlin, tidigare preses i akademien, är den som tog initiativet till Saltörens Akvavit.

– Jag tyckte att det vore förnämligt med en snaps som gjorts för att extremt väl passa till surströmming och samtidigt kan ge SurströmmingsAkademien lite PR.

Han kontaktade sin gode vän Johan Spendrup, vd för Gotlands Bryggeri, som älskar surströmming och vars mamma kom från Ångermanland.

– Johan var positiv direkt och hans fru, som är smak– och kryddmästare på Spendrups, började titta på vilka kryddor som skulle passa.

– Eftersom vi var tydliga med att det skulle vara en akvavit, måste basen utgöras av kummin, anis, fänkål, dill och koriander, säger Boo.

Så småningom valdes fem olika smaksättningar ut och dessa testades på Restaurang Hjerta på Skeppsholmen i Stockholm.

Annons

– Vi var tio personer runt bordet och vi smakade snapsarna till filéer från Kallax, Röda Ulven och Oskars, säger Boo.

Efter en omröstning vann en akvavit som förutom grundkryddorna smaksatts med essensen av rivet skal från blodapelsin och en liten skvätt halvtorr sherry.

– Saltörens Akvavit går att beställa från Systembolagets beställningssortiment och framöver ska vi få mer hjälp med att lansera den. Den passar väldigt bra även till kräftor och sill. All mat med tydlig sälta.

– För att smakerna ska gå fram ordentligt ska den drickas rumstempererad eller kylskåpssval, säger Boo Dahlin.

FOTNOT: Saltörens Akvavit (50 cl) har en alkohohalt på 42 % och beställningsnummer 86613 på Systembolaget. Flaskan kostar 243 kronor.