Rush & Aldridge – de skulle ha fått fortsätta tillsammans

295
John Aldridge (t v) och Ian Rush. Foto: Simon Bruty/Allsport.
Annons

Jag såg Tipsextra varje lördag från det att jag var sex år. Favoritlaget var Liverpool.

Det kunde ha varit Derby, Leeds eller Arsenal eller rent av Wolverhampton med bröderna Hibbitt, för de var också fascinerande där i mitten av 1970-talet för en ung pojke som älskade fotboll.

Men det blev Liverpool för Kevin Keegan, John Toshack, Ray Clemence, Phil Neal, Allan Hansen och Steve Heighways skull.

Sedan såldes Keegan och Kenny Dalglish kom i stället och det var väl en helt okey för att inte säga riktigt bra ersättare. Men det var när Ian Rush gjorde debut i början av 1980-talet som kärleken till de röda växte igen.

Ian Rush. Den långe, smale, mustaschprydde forwarden som efter en trög start i klubben fick chansen och tog den och blev en målmaskin. Särskilt trivdes han i alla Merseysidederbyn mot Everton.

Jag har en dokumentär om Ian Rush och de där bilderna från mitten av 1980-talet fram till 1990-talets början ger mig fortfarande rysningar.

”He´s the man who can´t stop scoring goals..!” skriker en exalterad TV-kommentator vid ett tillfälle och så kändes det under långa perioder.

Ian Rush tycktes alldeles ohejdbar.

Han flyttade en säsong till Juventus i Serie A. Då värvade Liverpool en Rush-kopia i form av John Aldridge. Han både såg ut som Rush och gjorde mål som Rush.

Annons

När Rush sedan kom tillbaka efter ett år var Aldridge kvar och med de båda på topp hade Liverpool det kanske mest sanslöst svårstoppade forwardspar som skådats på Anfield Road.

Tyvärr, drabbades managern Kenny Dalglish av någon slags knäpp och sålde Aldridge. Han ansåg att Aldridge och Rush var ”för lika” i spelstil.

Det var ett gigantiskt misstag.

Två skyttekungar är ännu bättre än en.

Målfirma Rush & Aldridge hade kunnat bli legendariskt.

Nu blev de paret som fick briljera enbart en kort tid.

Aldridge fortsatte sin karriär med att vräka in mål i spanska Real Sociedad och sedan i Tranmere, Rush stannade i Liverpool och höll stilen i bra många säsonger till.

Men tänk om de hade fått kampera ihop under flera år. The man who can´t stop scoring goals och hans kopia.

Tänk o m…