Roger Olofsson ska ”tävla” mot sonen Tommy på Höga Kusten Motorvecka

858
Rogers Bel Air. Foto: Privat.
Annons

Far och son, sida vid sida, tävlande mot varandra med varsin jänkare.

– Det blir första gången vi gör det, skrattar Roger Olofsson i Bjästa som ska dra en repa mot sonen Tommy under motorshowen på Höga Kusten Airport.

Det blir Roger i sin Chevrolet Bel Air –55 mot sonen i hans Pontiac Superchief –57.

Roger Olofsson har burit på ett starkt motorintresse i princip under hela livet men att han släppte fram det för drygt 20 år sedan. Då köpte han en Cheva Van som han ägnade en hel del tid och möda åt att renovera för att få den som han ville ha den.

Tanken fanns dock på något mer och en kväll ringde sonen Tommy på mobilen:

”Pappa, ser du att det är en Dodge Challenger R/T-SE 1970 till salu på Blocket!?”

– Jag tog fram annonsen, ringde säljaren i Motala och sa: Jag köper den osedd och jag åker nu. Vi ses i morgon bitti! säger Roger.

Det blev affär och 2007, ett år efter köpet, var den renoverad och omlackerad.

Annons

– I fjol lämnade jag den till ett lackeringsproffs i Vilhelmina och nu ser den ännu mer fantastisk ut, säger Roger som sedan dess även köpt fler amerikanska bilar.

Bland annat en Chevrolet Bel Air –55, importerad till Sverige av en bilfirma i Vänersborg och tidigare ägd av motorlegenden Ivan ”Ironman” Stewart i Kalifornien.

– Den är väldigt fin och även om det alltid finns småsaker att göra på en bil är den här så gått som perfekt. Den både ser bra ut och går bra. En pärla helt enkelt.

– Jag hade kanske köpt en bil som jag kunde skruva och dona mer med själv, om det inte vore för att jag inte riktigt har utrymme för det i mitt liv.

Det är det här med tiden…

Roger startade Sibylla–restaurangen i både Bjästa och Örnsköldsvik och är sedan flera år tillbaka med i styrelsen i Sibyllas huvudstyrelse.

– Det blir mycket jobb men desto trevligare att få ägna sig åt bilarna på fritiden. Det är skön avkoppling.

Tommys Pontiac Superchief. Foto: Privat.

Sonen Tommy är minst lika motorintresserad.

Han driver Tommy Däck– & Bilverkstad i Själevad och har en Pontiac Superchief –57 med en Cheva Big–Block som sticker upp genom huven.

En riktigt vass pjäs.

Vem som vinner racet på Höga Kusten Airport?

– (skratt) Jag tror det blir jämnt. Vi är nog lika mycket nybörjare på det här både jag och Tommy, så det ska bli intressant att se hur det går, säger Roger Olofsson.