Rätt belysning i hemmet – det här ska du tänka på

4480
Foto: Belysningspunkten.
Annons

Intrycket av ett stilfullt möblerat rum kan sättas ned av en illa vald belysning.

Och bra belysning kan lyfta ett i övrigt ganska torftigt rum.

Valet av ljuskällor och dess placering är oerhört viktig. Här får du råd att göra rätt.

Belysning gör att vi ser bra och hjälper oss att uppfatta färger och former. Belysning skapar även stämning och trygghet.

– Vissa tror att en bra belysning är samma sak som en stark belysning, men resultatet blir då ett skarpt och besvärande ljus. Det är viktigt att välja rätt typ av belysning för det ändamål det ska användas till, säger inredningsarkitekten Ingmarie Bodén i Umeå, grundare av Inredningsskolan.

Det finns vissa grundregler. Som att en belysning ska inte blända.

Direktbländning blir det när ljuskällan är felriktad och dåligt avskärmad, d v s.man ser rakt in i en stark glödlampa.

Reflexbländning får man när en ljuskälla reflekteras från en mycket blank yta, exempelvis från blanka väggar, ett blankt papper eller ett glasbord. Reflexbländning undviker man med att ha en matt eller halvmatt väggfärg. Vid ett glasbord kan man ha en armatur som har ett bländskydd på glödlampan.

Annons

Kontrastbländning blir det när kontrasten mellan ljus och mörker är för stor. Ett exempel är en ljus bildskärm mot en mörk bakgrund. Ett svagt ljus vid TV:n lättar upp kontrasterna.

– Ett rum behöver både ljus och skuggor för att vi ska kunna uppleva rymd, djup, former och strukturer. Ett koncentrerat ljus som kommer från bara ett håll ger obehagliga slagskuggor. Rummet får ett nästan kusligt utseende på grund av de skarpa slagskuggorna. Har man däremot ljus som kommer från alla riktningar kan alla skuggor helt försvinna, och då kommer rummet att se tråkigt och platt ut.

Vad man ska sträva efter är att få många mjuka skuggor i ett rum. Det får man genom att kombinera olika typer av belysningar och genom att placera armaturer i flera varierande höjder.

– Ljus och färg påverkar varandra därför att olika ljuskällor återger färger på olika sätt. Vissa ljuskällor – till exempel glödlampan – återger de gula och röda färgerna bättre. Det ljuset ger ett varmt ljus. Andra ljuskällor återger de blå och gröna färgerna bättre, vilket ger ett kallt ljus, säger Ingmarie Bodén.

Mörka ytor suger åt sig ljuset, medan ljusa ytor reflekterar ljuset. Därför behöver ett rum med mörka väggar fler armaturer än ett rum med ljusa väggar.

Vardagsrummet har många funktioner och därför är det viktigt att det här finns armaturer med olika egenskaper.

– Vid soffgruppen är det bra med armaturer som är lågt placerade, eller armaturer som sprider ljuset nedåt. Låga ljuspunkter understryker möbelns funktion och ökar känslan av samhörighet för dem som sitter där.

En svag ljuspunkt vid eller bakom TV:n lättar upp starka kontraster.

Över bokhyllan kan man sätta en bokhyllebelysning eller belysningar inne i hyllplanen.

– Vid en läsfåtölj bör man ha en armatur som ger ett nedåtriktat ljus som är väl avbländat.

Växter som står långt ifrån ett fönster kan behöva mera ljus, och för dem finns det speciella växtbelysningar.

Köket är det rum som i regel används mest i bostaden och där krävs det att man har ett bra ljus.

– En lampa i taket ger ett bra allmänljus, och lysrör eller infällda downlights över arbetsbänken ger ett bra arbetsljus. Downlights eller spotlights som sitter i taket ska lysa över arbetsytorna och inte på den som arbetar där, eftersom det kan ge besvärliga skuggor över arbetet.

Vid matplatsen ska belysningen ge ett riktat ljus över hela bordet. En armatur kan hänga 55-60 cm över bordsytan, då är risken minst att den bländar eller är i vägen.  Om bordet är långt kan man ha flera små armaturer istället för en armatur.

– I sovrummet behövs ett allmänljus för städning och eventuellt klädvård, ett riktat ljus för läsning och ett eller flera stämningsljus.

Läslamporna över en dubbelsäng fungerar bäst om de placeras i mitten. Då slipper man blänk i boken och ljuskäglan stör inte den som ligger bredvid.

Badrummet bör ha minst två armaturer för ett bra ljus. En allmänbelysning i taket och en spegelbelysning. Det bästa ljuset i ansiktet får man om man sätter belysningen på vardera sidan om spegeln.

– Tänk på att alla armaturer i våtutrymmen ska vara gjorda för dessa utrymmen. En blöt armatur kan annars bli strömförande, avslutar Ingmarie Bodén.

 

Belysning som behövs i ett rum

Allmänbelysning. Den ska sprida ett jämt ljus i alla riktningar och kunna lysa upp hela rummet. Att ha en allmänbelysning som enda ljuskälla ger ett tråkigt och tröttsamt ljus eftersom det blir ganska skugglöst i rummet. Sätt gärna in en dimmer för att kunna reglera ljusstyrkan. Exempel på allmänbelysning är; taklampa, plafond och uppljus (uplight).

Riktad belysning. Den ska rikta ljuset mot en avgränsad yta. Exempel på den här typen av belysningar är; spotlights, lampor över matbord, läslampa och arbetslampa.

Stämningsbelysning. Den är precis som det låter, till för att ge stämning i rummet. Den kan också fungera som en dekoration i rummet. En fönsterlampa ger en trivsam atmosfär i ett utrymme som annars kan uppfattas som ett mörkt ”hål” under mörka kvällar. Exempel på stämningsbelysning är; små bordslampor, fönsterlampor, tavelbelysning, små vägglampor.