Ragnar Forsberg berättar om då Chepp Steppers var ett av Ådalens hetaste band på 60-talet

1429
Ragnar Forsberg, en känd musikprofil i Ådalen. Foto: Pelle Nordlander.
Annons

Ingen som upplevde den glömmer popvågen på 60–talet. Band som The Beatles, Rolling Stones, Kinks, The Who och Beach Boys – och i Sverige Hep Stars, Tages och Shanes – skapade våldsam uppståndelse vartän de spelade.

Pophysterin drabbade även Ådalen och Ångermanland.  

Under några år var Chepp Steppers från Kramfors ett av landskapets hetaste band, med två fan clubar och massor av fans.

6 000 ungdomar skrek av förtjusning när Chepp Steppers var ett av banden som spelade på torget i Härnösand under Barnens dagsfirandet 1965.

Och det var inte enda gången som Ådalens popkungar drog stor publik och autografjägarna bildade långa köer.

På 60–talet var ”Ragge” och Chepp Steppers Ådalens hetaste popband.

Ragnar ”Ragge” Forsberg (sologitarr), Leif Strandberg (trummor), Janne Wikman (orgel), Lennart Danielsson (kompgitarr) och Janne Andersson (basgitarr) var de dem grabbar som utgjorde bandet som hade sin allra första spelning på Babelsberg.

– Vi hade oftast 300–400 personer i publiken på ”Babels”. Janne Andersson var den som startade upp bandet och jag, som var lite äldre än de andra, kom med för att jag hållit på längst, berättar ”Ragge”.

Annons

– Det var Janne och jag som delade på uppgiften att sjunga.

Chepp Steppers under en av sina många spelningar på Babelsberg i Kramfors på 60–talet

”Ragges” ålder innebar dock att Chepp Steppers missade en spelning som skulle ha blivit deras största.

– Vi var med i talangtävlingen ”Vi som vill opp” och vann länsfinalen. Därmed skulle vi få spela i Hylands Hörna, som var landets i särklass mest populära TV–program på den tiden. Men då det kom fram att jag var 21 år, och tävlingen bara var öppen för artister upp till 20 år, missade vi TV–framträdandet.

– Då var jag inte så populär hos de andra… minns ”Ragge”.

Chansen gick i stället till tvåan Hippy Shakers från Bredbyn ­­– bestående av Jan–Erik Vikström, Börje Jakobsson, Lars Göran Dahl, Eva Svensson och Jan Wiklander ­– som charmade både programledarlegenden Lennart Hyland och TV–publiken.

Kuriosa är att strömmen gick undet Hippy Shakers framträdande, men en annan artist fixade så att strömmen kom tillbaka. Denne var ingen annan än Benny Andersson, sedermera en av medlemmarna i ABBA.

För Chepp Steppers blev det åtskilliga spelningar runt om i Ångermanland.

– Vi var flera band som ”tävlade” om att dra mest publik. Bland andra Blue Stars och Group 66 från Härnösand. Det var helt ett jäkla drag och alltid mycket folk när vi spelade.

– Vår repertoar bestod enbart av covers, som för så många andra band, men jag såg till att vi även spelade några 50–talsrökare och Elvislåtar mellan varven och inte bara nutidspop från England, säger ”Ragge”.

Namnet, kanske du undrar. Chepp Steppers. Vilken kom på det och hur?

– Tja, säger ”Ragge” och skruvar lite generat på sig. Det kom en kille till ett av våra rep då vi nyss startat. Han hade en käpp med sig och steppade. Och på den vägen är det.

– Jag var nog inte så bekväm med namnet i början men med åren har jag känt att nog mest varit till sin fördel. Vi blandades aldrig ihop med andra band tack vare det.

Chepp Steppers lades ned efter bara några år.

Först slutade ”Ragge” och kort därpå meddelade resten av bandmedlemmarna att det var slut.

– Men vi har gjort några comebacker genom åren, bland annat ett par bejublade på Kramforskarnivalen där vi drog både gamla fans och nya. Det var härligt.

– Nu är det dock färdigspelat för gott. En av bandmedlemmarna har gått bort. Men alla minnen finns kvar och det är roligt att titta på alla bilder och läsa artiklar från åren som gått.

– Det var en rolig tid i mitt liv, säger Ragnar ”Ragge” Forsberg som senare kom att spela i dansbandet Emeros under flera år och fortfarande uppträder i olika konstellationer med jämna mellanrum.

Inte sällan tillsammans med sonen Daniel, som är en mycket begåvad basist.

Chepp Steppers spelar på taket till Tempo i Kramfors i mitten av 60-talet. ”Först spelade vi inne i butiken men det blev sådant kaos att vi fick flytta upp på taket” skrattar Ragnar Forsberg.

FOTNOT: Detta reportage har också varit publicerat i tidningen Nordsverige.