P-G Lockner ser sin arbetsplats som en enda stor hobbylokal

1102
P-G Lockner. Foto: Olof Wigren.
Annons

För över 30 år sedan blev P-G Lockner i Strinne sin egen. Det har han aldrig ångrat. Nu hoppas han få starta serietillverkning av hytter till en monstertruck.

Första gången var för 13-14 år sedan. Andra gången 2008. Ska det bli tredje gången gillt för PG Design och serietillverkning av truckhytter?

– Jag ligger lågt men hoppas kan man ju alltid göra, skrattar P-G Lockner i Strinne.

Det började när monstertrucken Tiger skulle börja produceras i Nyland kring 2004. PG Design anlitades för att tillverka hytten till den.

– Jag hann göra tre innan Tiger gick i konkurs. En Tiger står på Mondi i Väja, säger P-G.

2008 var det dags igen. Nu med en annan ägare men samma typ av gigantisk truck. PG Design anlitades igen men hade inte mer än börjat, förrän den globala lågkonjunkturen slog till i början av 2009 och det blev tvärnit.

Nu tycks det dock som om det kan hända någonting spännande.

Det finska bolaget Mantsinen har lämnat över ägandet av trucken till ett svenska Edilog i Timrå, och det har bestämt sig för att satsa på en Tiger/Mantsinen–liknande vedgårdstruck på 80 ton med en slags diesel/el–hybridmotor.

Annons

En testmodell har provats under ett år och allt har utfallit väl.

Några få truckar ska inledningsvis tillverkas och marknadsföras, och vem tror du har fått uppdraget att tillverka dom nydesignade hytterna?

– Jag har ju erfarenheten sen tidigare och kunskapen dessutom, ler P-G Lockner.

Om det sedan kan bli tal om serietillverkning vågar han inte sia om.

– Men det vore väldigt roligt och i så fall får jag anställa folk.

Rymliga och ändamålsenliga lokaler har han redan.

– Varje gång jag tänkt bygga ut verkstaden har en lågkonjunktur slagit till. Vilket har passat mig väldigt bra för att då har jag kunnat utföra det mesta arbetet själv.

Bristen på arbete har dock varit mycket begränsad sedan P-G Lockner sade upp sig från sitt dåvarande jobb som verktygsmakare på Tejbo Verktyg AB och startade eget 1987.

– Jag har ingen lång framförhållning men det kommer alltid nya uppdrag. Dessutom är det roligt att kunna peta in några egna projekt ibland.

Han och hustrun bor i huset intill verkstaden.

– Jag jobbar hela dagen, går in och äter middag, sedan händer det ofta att jag går tillbaka hit igen och blir kvar här till elva–tolv på nätterna om vardagarna.

– Det här är ju det jag älskar. Jag brukar säga att det här är en enda stor hobbylokal i jätteformat, säger han och skrattar igen.

Det är lusten att lösa problem och att få utlopp för sin kreativitet som driver och alltid drivit P-G Lockner som företagare.

– Jag styrs av glädjen i det jag gör. Mitt jobb är en kombination av mina största intressen. Det är inte alla förunnat att ha det så.