Östen och Jens från Östen med Resten bjuder på bästa snapsvisorna för surströmmingsfesten

291
Jens Kristensen (t v) och Östen Eriksson i Östen med Resten. Foto: Pressbild.
Annons

Snaps och surströmming är en kombination som är självklar för många.

Så också för Östen Eriksson i Östen med Resten. Han och kollegan Jens Kristensen har samlat flera underbara snapsvisor för surströmmingsfesten.

Östen Eriksson är helt på det klara med hur den perfekta snapsvisan ska vara:

– Det ska ha både humor och en tydlig poäng på slutet, säger han och förklarar att han gillat strömming sedan barnsben.

Han berättar om när han fick en slant av mamma att köpa någonting gott för.

– Kompisarna handlade godis, jag däremot köpte lökströmming.

Surströmming kom också in i hans liv tidigt.

– Men jag hade inledningsvis inte en lika stark relation till den som till lökströmming. För mig var surströmming rätt långt upp i åren främst en vardagsrätt som jag åt i sällskap med mina föräldrar och syskon.

Annons

– Numera är surströmming förknippad med fest, snaps och kalas. En höjdpunkt.

Östen är en gedigen hälsingegrabb och bor i Sonkmo i Enångers socken. Inte långt ifrån idylliska Borbkbo där Borkbosuringen produceras.

Det var också mycket tack vare den som han blev surströmmingsfrälst på allvar.

– Innan Borkbosuringen åt jag helst Oskars men nu är valet givet. Jag och bandet har ju till och med fått en egen sort uppkallad efter oss. Det är hedrande.

– Över huvud taget gillar jag Borkbosuringens koncept med många olika varianter. Saltörens bästa, favorittunna och allt vad de har. Det sticker ut och är festligt.

Däremot föredrar Östen hela strömmingar framför filéer.

– Det ska vara lite pyssel med att rensa och dona innan man får äta. Det hör till.

Och favoritupplägget är att avnjuta surströmming med messmör, créme fraiche och potatis.

– Smaken, säger Östen, är gudomlig. Och doften. Jag tycker absolut inte att surströmming luktar, utan den doftar.

Han påminner sig om det den engelske kocken Jamie Oliver sa i ett program där han fick smaka på en surströmmingsklämma:

– ”Smaken är lika fantastisk som en god Stiltonost!” Det ligger mycket i det, säger Östen.

Snaps till surströmmingen är inte fel. Och varför inte den som Surströmmingsakademien själv varit med om att ta fram? Foto: Olof Wigren.

Det var saltörerna i Borkbo som triggade Östen och Jens att samla sin bästa snapsvisor. Ett projekt som de gladeligen tog sig an.

Resultatet blev synnerligen gott.

– En bra snapsvisa höjer alltid stämningen på festen.

Året hittills har dock varit allt annat än festligt.

Covid–19–pandemin har slagit hårt mot kultursektorn. Det kan Östen Eriksson intyga.

– Vi tappade alla våra inbokade spelningar inom loppet av bara några dagar i  våras. Det blev helt blankt i kalendern.

Så vad göra då?

Ja, bandet från Hälsingland som funnits i drygt 35 år bestämde sig för att passa på att göra en ny skiva.

– Det var tio, femton år sedan den senaste kom ut så det var väl på tiden.

– Du vet, man säger att man ska göra en till men så kommer det alltid något i vägen. Nu hade vi inget att skylla på, det var bara att ge sig in i studion, skrattar Östen.

Skivan består till cirka 90 procent av eget låtmaterial.

Men till surströmmingsfesterna i höst nöjer sig Östen med Resten med 40 procent.

Kryddat brännvin.

Det är sedan gammalt.

Och till det några hejiga snapsvisor.

Östen Eriksson. Foto: Pressbild.

LÄS, SJUNG OCH LYSSNA!

Här är några av snapsvisorna som Östen och Jens från Östen med Resten tycker allra bäst om.

Du kan även höra dessa och några till sjungas av duon om du går in på:

https://www.surstrommingsakademien.se/snapsvisor/med-osten-och-jens/

BURKARNA FRÅN BORKBO
(Melodi: Flickorna i Småland)

När nätterna blir längre och när natten blir sval
då kommer det en högtid som är sommarens final.
Det ligger nåt i luften och vi vet nog vad det är,
det vattnar sej i munnen när man tänker på sån´t där.

Det är burkarna från Borkbo,
det är strömmingen som e´
kultiverad och förädlad till en högre kvalité!
Det är burkarna från Borkbo,
som är lagrade så att
de har blivit hela Sveriges gastronomiska skatt

JAG TAR MUMMA NÄR GUMMAN MIN TAR NUBBE
(Melodi: Jag är ute när gumman min är inne)

Jag tar mumma när gumman min tar nubbe
för hon vill inte att jag dricker sprit,
å då framstår jag som en nykter snubbe
men jag tycker att mumman smakar skit.

Så jag blandar mumman min med nubbe
å när gumman tar sin akvavit,
skålar hon ju med gubbe
som har mumman full med nubbe,
jag blir full men gumman tror att jag är vit.

ABSOLUTISTEN
(Melodi: Då går vi till Maxim)

Jag dricker Absolut,
från morr´n till kvällens slut.
Jag dricker varje timma
och går i ständig dimma.
Men bara absolut och inget substitut,
erkänner därför först som sist,
jag är absolutist.

FOTNOT: Denna text har även varit publicerad i tidningen Suringen som ges ut av Surströmmingsakademien. Bli medlem och gynna spridningen av surströmmingskulturen: www.surstrommingsakademin.se