Oskars är landets surströmmingskung – men det började med saltströmming…

863
Foto: Olof Wigren.
Annons

Oskars Surströmming är landets och därmed världens största producent av surströmming. Känd för sin jämna och höga kvalitet.

Men en gång i tiden var surströmmingen från Tynderö bara en biprodukt till saltströmming.

Salteriet ligger på vägen mellan Söråker och Åstön i norra Medelpad.

Någon risk att man åker förbi det finns inte.

Vid vägkanten finns nämligen en gigantisk Oskars–burk högst upp på en ställning.

Janne Söderström visar runt i salteriet. Han och frun Ingela är två av tre som jobbar heltid på Oskars.

Det var Jannes pappa Oskar Söderström som grundlade det som blivit en klassiker.

– Pappa var jordbrukare men fiskade också för att det skulle gå runt. Han sålde saltströmming under många år men började sedan prova på att göra egen surströmming, berättar Janne.

Annons

Detta var tiotalet år efter andra världskrigets slut.

Oskars första tunna surströmming blev misslyckad.

– Pappa var rejält missnöjd men envis som han var gav han sig den på att han skulle få den bra, ler Janne.

1955 ansåg han sig ha surströmming av så bra kvalitet att den kunde säljas.

Konsumentföreningen, KF, i Umeå var den första som köpte av honom.

– Men den hette inte Oskars Surströmming förrän 1966. Loggan gjordes förresten av en journalist på Nord–Sverige.

1976 började Janne jobba heltid på salteriet sedan han gjort militärtjänstgöringen och fem år senare blev han huvudansvarig när pappa Oskar pensionerade sig.

– Han var dock här hela tiden ändå och hjälpte till, ända fram till dess att han dog.

Driven av ett passionerat intresse för både surströmming och för att företaget skulle växa sig större, vilket det gjorde.

– Precis som på pappas tid fiskas den mesta av strömmingen vid kusten här utanför, från Mellanfjärden upp till Åstön. Men jag är oroad över tillgången, säger Janne.

– Sälarna blir bara fler och de äter upp massor av strömming. Vi kommer att få svårt att fiska det vi behöver om det ska fortsätta så här.

Det finns dock annat att glädjas åt.

Surströmmingen ökar i popularitet.

– Branschen hade en rejäl dipp 2008 och 2009. Samma period som den förra finanskrisen. Ett märkligt sammanträffande.

– Försäljningen rasade och det såg inte alls bra ut. Nu har det svängt uppåt sedan några år tillbaka och det tycks komma en ny generation surströmmingsfantaster, även om medelåldern på oss som äter den är ganska hög ändå.

Oskars lägger in cirka 330 000 burkar om året där andelen burkar med filéer blir något större för varje år.

Företaget håller sig till sitt eget varumärke, även fast det äger rätten också till Wedins Salteri som förut fanns i Häggvik, Nordingrå.

Janne Söderström. Foto: Olof Wigren.

– Vi strävar efter att vår produkt ska vara av hög klass varje år och med all erfarenhet vi har tror jag att vi klarar det ganska bra, säger Janne Söderström blygsamt.

Oskars är ganska mildsaltad. Lite söt i smaken. Något som fått den att bli mångas favorit.

– Alla salterier har ju lite olika metoder och filosofier och det är kul. Det är intressant att det smakar lite olika. Det visar också att detta med surströmmingstillverkning är ett äkta hantverk.

Perioden när all fisk ska tas omhand, jobbar drygt 20 personer i salteriet under de fyra–veckor då det mesta av arbetet sker.

– Många ungdomar häromkring har det som sommarjobb och så har det alltid varit. Jag började själv som sommarjobbare, säger saltör Söderström.

Nu vill han se att surströmmingen får ännu fler anhängare.

– Om alla som äter den och älskar den kan locka fler att göra det, kommer den här unika kulturen att leva vidare och han en ljus framtid.