Originalbagarn ska vända den negativa trenden för Omnebageriet

1647
Platschefen AnnBritt Nordin framför bageriet i Omne som numera ägs av Originalbagarn. Foto: Olof Wigren.
Annons

Polarbröd försökte men fick ingen lönsamhet för bageriet i Omne.

Nu ger nya ägaren Originalbagarn framtidshopp för de 30 anställda.

– Några nya grepp ska kunna få bra snurr på verksamheten igen, säger platschefen AnnBritt Nordin.

Hon är en kvinna med stor erfarenhet av både branschen och bageriet i Omne.

– Jag har jobbat här i 30 år och min man var Carl Gustaf hör till tredje generationen som drivit bageriet, säger Annbritt.

Allt började vid tiden för andra världskrigets slut.

1945 hade Arvid Nordin under stort hemlighetsmakeri konstruerat en egen bakmaskin och tunnbrödsugn.

Ångsågen i viken hade varit en stor arbetsgivare men lades ned 1931 och Arvid hade grunnat på en egen företagsidé praktiskt taget sedan dess.

Annons

När han förverkligade öppnandet av ett bageri visade det sig bli en stor framgång.

I sinom tid tog sönerna Sture och Gösta över och sedermera Göstas son Carl Gustaf.

Sture och Gösta Nordin.

Bageriet har byggts ut och om i omgångar och när det var som intensivast hade det fem skift för att klara leveranserna.

Det började med tunnbröd men med tiden bakade Omnebageriet även andra typer av bröd. Bland annat varm hällakaka som purfärsk kördes med bilar och lastbilar ut till butiker i nåde närområdet och andra delar av landet.

2006 hade bageriet över 100 anställda och bakade 10 000 ton bröd.

– I fjol gjorde vi 2 400 ton, säger AnnBritt Nordin.

Polarbröd, som köpte bageriet 1987, har under en längre tid försökt lyfta verksamheten.

– Vi hade många bra år med dem i början men när efterfrågan på kort tid sjönk drastiskt på de mörka brödtyper vi bakar här, blev det tufft.

Idag är Polarbröd bageriets största kund men det ägs av Originalbagarn, som har sitt huvudkontorer i Stockholm och bagerier i Nynäshamn, Växjö och sedan en kort tid tillbaka alltså även i Omne.

– Den nya ägaren har idéer om att både skapa egna varumärken men också att erbjuda färdigjäst bröd som gräddas bland annat i butiker. Därför ska vi börja producera sådant på en av de produktionslinjer som legat nere, säger AnnBritt.

Ledningen och personalen i Omne är optimistiska.

– Det känns lovande och vi kommer att göra allt för att vända den negativa trenden tillsammans med Originalbagarn. Vi har redan märkt av en ökad efterfrågan, förklarar platschefen som berömmer medarbetarna för sin lojalitet och sitt engagemang.

– Vi har både dem som jobbat länge och ett antal nysvenskar, som alla vill bidra. Många är duktiga mekaniker och hjälper till när maskiner behöver åtgärdas. Det finns en väldigt bra stämning på bageriet som betyder mycket för hela verksamheten, säger AnnBritt Nordin.