Organisten Håkan Dahlén är en av många musikaliska ess i Nyland

1742
Håkan Dahlén. Foto: Olof Wigren.
Annons

Nyland har de senaste åren blivit ett spännande musikaliskt fäste i Höga Kusten. Mycket tack vare verksamheten i Tingshuset.

Den mästerlige organisten Håkan Dahlén är en av dem som har koppling dit.

När jag står på trappan till det ståtliga och högt belägna huset i Nyland – med en enastående utsikt över Ångermanälvens mynning – hör jag orgelmusik inifrån.

Håkan Dahlén övar.

Det gör han oftast sex timmar om dagen på någon av sina orglar eller pianon.

I hans och hustrun Helens hem är musiken i centrum.

Kort prolog:

Håkan Dahlén är en av landets främsta konsertorganister, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan, och liksom sin fru delägare i Tingshuset, Nyland.

Han var biträdande domkyrkoorganist i Härnösand under 13 år men sedan organist i Själevad församling under många år.

Annons

Håkan undervisar en dag i veckan i liturgisk orgel på Mellansels Folkhögskola och har bland annat gjort flera framträdanden tillsammans med dragspelsvirtuosen Jörgen Sundeqvist.

Tillsammans med Jean-Roland LaFond leder han också Ytterlännäs kyrkokör, som är Sveriges äldsta.

– Jag älskar det jag gör, säger han leende och under intervjun framgår det med all önskvärd tydlighet.

Han är engagerad, brinner av att berätta om sin musik och sina instrument och rundturen i huset, byggt 1886 och i paret Dahléns ägo sedan 2010, är en ren njutning. Både för en musikälskare men också för den som uppskattar hög takhöjd, smakfull inredning och generösa ljusinsläpp.

– Det här huset har bara haft fyra ägare.

– Vi hoppas kunna bo här i resten av våra liv, säger Håkan – och det är lätt att förstå honom.

Redan år 2000 köpte han, Helen och Fredrik Högberg Tingshuset och bildade bolaget Corthouse Music där numera även röstpedagogen Jean-Ronald LaFond är delägare.

– Det är en härlig atmosfär att verka i och en fin bygd att leva i. Med de goda kommunikationerna – vi har ju nära till både tåg och flyg – är det också lätt att ta sig dit man vill.

Passionen för orgel har funnits där länge och Håkan har utvecklat sig via både studier, ihärdigt övande och en stor nyfikenhet för att lära sig nya saker.

– Jag är utpräglat positiv och optimistisk. Egenskaper som jag tror hjälper mig mycket, både i mitt eget musicerande och när jag undervisar.

– Den glädje jag känner i min vardag smittar nog av sig på andra, säger Håkan.