Old Iron Creation Meet – allt annat än original

1067
En bild från eventet på Box Whisky förra året. Foto: Bo Ulander.
Annons

Ombyggda, modifierade, höjda, sänkta, kapade. Specialbyggen som sticker ut. Konstverk på fyra och två hjul.

Det är vad du har att se fram mot på Old Iron Creation Meet på Sandslån kommande lördag under Höga Kusten Motorvecka.

– Vi flyttar från Box till Sandslån för att få större ytor och för att vara en del av Ö–festen, förklarar Per–Erik Eriksson i Bootleggers.

Det är en av arrangörsklubbarna. De andra är Coast League Cruisers och BK Flottaren.

På en av bilderna här intill kan de se hur det såg ut i fjol.

– Rena drömmen för en så´n som mig, ler Pia Jantunen som själv har en fräck custom–bil.

– Jag har haft många genom åren men den här är en av mina favoriter, säger hon och tittar på sin svarta Cadillac Bonneville –96.

Pias Cadillac –96 med hydraulikliftar. Foto: Olof Wigen.

En bil inte som andra.

Annons

Vilket framgår med all önskvärd tydlighet när Pia justerar hydrualliftarna som höjer och sänker bilen kraftigt.

– Jag vill ha bilar som är personliga och som avviker från mängden. Hydrauliken gör att den här bilen både väcker uppmärksamhet och är rolig att köra.

Intresset för jänkare fick Pia ”… med modersmjölken”.

– Pappa hade en amerikanare och mamma körde mc. Kunde det bli något annat än en motortjej av mig med det påbrået? skrattar hon.

Pia Jantunen. Foto: Olof Wigren.

Fakta om Custom & Hot Rod

Custom är ett begrepp för en bil eller motorcykel som har blivit modifierad till sitt utseende.

Blysläde benämns de custombyggen av amerikanska bilar från företrädesvis årsmodeller runt 1950. Dock finns även exempel på europeiska bilar som byggts om till Blysläde-utseende, exempelvis Saab 96 som till formen påminner lite om en Mercury 1949-1951. Namnet kommer från det amerikanska uttrycket ”Leadsled”. Grunden till namnet är att efter den massiva ombyggnaden av bilen, oftast innebärande sänkning av taket så fönstren blev mer eller mindre stora springor, så skulle alla skarvar tennspacklas för att förhindra rost i dessa och även utjämna höjdskillnader innan lackering. Det blev rätt mycket tennspackel och även vanligt spackel, så bilarna blev tunga. Det var dock en önskad effekt till en viss gräns, för en blysläde skall även vara låg. Vanlig amerikansk bil var/är Mercury årsmodell 1949 till 1951.

Hot Rod är ursprungligen en benämning på en ombyggd amerikansk öppen bil, så kallade roadsters, tillverkade innan år 1949. Begreppet används numera mer brett och innefattar då även täckta vagnar, bilar tillverkade så sent som 1969 eller rentav icke-amerikanska bilmärken. En Hot Rod är dock alltid ombyggd. Det var Hot Rod-trenden som inspirerade biltillverkarna i Detroit att börja utveckla och sälja muskelbilar.

Källa: Wikipedia.