Nya förlaget Gre-Ny-Lin satsar på nördiga böcker i små upplagor

1005
Niclas Green (t v) och Lars Nylin. Foto: Johan Bergmark.
Annons

Böcker om sport och musik för nördar. I små upplagor.

Det är affärsidén för författarna Lars Nylin och Niclas Green i Stockholm, som startat förlaget Gre-Ny-Lin tillsammans.

Var för sig har det skrivit och medverkat i flertalet böcker genom åren.

Lars Nylin, 59, är uppvuxen i Sundsvall, hängiven supporter till Timrå IK och GIF Sundsvall och bor sedan många år i Stockholm, där han jobbar som journalist, författare och inom musikbranschen i olika sammanhang.

15 år yngre Niclas Green är från Täby och AIK:are från födseln och har en bakgrund som sportreporter på Aftonbladet och nyhetsbyrån TT. Sedan i fjol kallar han sig för innehållskonsult och driver företaget Mixade Zonen. Han är även kommunikatör för konsultbolaget HiQ.

Nu har Lars och Niclas alltså ett bokförlag ihop.

– Det ska kretsa kring musik och sport och bara småskaligt. Nischade böcker för nördar och inte i några stora upplagor, säger Niclas.

Redan innan Gre-Ny-Lin startade skrev han och Lars boken ”50 år med svensk elithockey” (Ågrenshuset) som kom i vintras.

– Den har en balans mellan nördighet och klassisk storytelling. Den är på intet sätt heltäckande men de historier och anekdoter som berättas, är dem som gjort störst intryck på oss, säger Niclas.

Annons

Lars tillägger:

– Visionen med ”50 år med svensk elithockey” är att på ett lättöverskådligt sätt summera det viktigaste som hänt i högsta serierna sedan 1967/68.

– Just den säsongen är för mig starten för den moderna högsta hockeyserien, med bland annat en stenhård rivalitet mellan Brynäs och Leksand. Och det första samlaralbumet från Williams Förlag, ”Hockey 67/68”, är en klassiker.