Nostalgi och häftig natur gör lilla Viksjö till en attraktiv by

2205
Foto: Olof Wigren.
Annons

Landets högsta vattenfall och en nostalgiälskande familj gör lilla Viksjö till en av Höga Kustens pärlor.

Gillar du naturupplevelser och fascineras av 50– och 60–talskultur, är det hit du ska åka i sommar.

Viksjö vid väg 331 är en gammal kyrkby i västra delen av Härnösands kommun.

Här dundrar timmerbilar fram, antal hushåll minskar och 2016 brann den gamla nedlagda skolan, som fick stå som en sorglig syn fram till i vintras då den revs.

Men Viksjö har ändå attraktionskraft stark nog för att folk ska åka långväga ifrån för att besöka byn.

Många gör det dessutom med täta mellanrum.

Det ska man till stor del tacka Stefan Hagman och hans familj för.

De köpte för några år sedan en gammal butiksbyggnad alldeles intill vägkanten och sedan dess har man förvandlat den till någonting ytterst originellt.

Annons

Samlaren och nostalgikern Stefan har tillsammans med fru och söner förverkligat en dröm här.

En verksamhet som närmast kan beskrivas som en kombination av livsmedelsbutik, vägfik, bensinmack, retrobutik, museum, loppis, kommunal servicepunkt och snart även bilhandel.

Foto: Olof Wigren.

Mat & Nostalgi var namnet. Invigd julen 2014.

Här är det som att kliva in i en miljö som vore du förflyttad 60, 70 år tillbaka i tiden.

Butiken är som en gammaldags lanthandel, i fiket kan du sätta på en låt med Buddy Holly på jukeboxen, beställa en burgare eller en kaffe och kaka och läsa tidningar från förr.

Foto: Olof Wigren.

Kliv sedan över tröskeln till en lokal där vinylskivor, skivspelare, filmaffischer, böcker, bildelar och allt som du både kan och inte kan tänka dig, står på hyllor intill en gammal 50–talsjänkare och en klassik VW–bubbla. Båda i grandiost skick.

– Vi hade en mataffär i Indal och jag hade ingen tanke på en ny, förrän ena grabben, Peter, tyckte att vi kunde kombinera våra intressen här i Viksjö. Och jag är ju tillräckligt tokig för att säga ja till en så´n grej, skrattar Stefan Hagman.

Här har han också fått breda ut sig med prylar som han samlat på sig under många år.

– Mitt samlande är på sådan nivå att inte ens min egen familj förstår sig på det, men det är en tillgång när man har ett sånt här ställe, säger han.

Stefan Hagman. Foto: Olof Wigren.

Snart kommer han också att utöka importen av amerikanska bilar.

– Intresset för amerikanska gamla bilar är stort och jag erbjuder kunder att ta hem exakt de modeller de önskar.

Vilket gör att ännu fler torde söka sig till Viksjö.

– Vi har haft fina år ända sedan starten. Vi var inställda på att det kommer att ta tid att bygga upp en sån här verksamhet på en liten plats men jag vill nog säga att det gått över förväntan, säger Stefan Hagman.

Sommartid arrangerar han även bilträffar. Dels på onsdagarna, dels i samband med Nostalgidagarna i Härnösand.

– Vid en av de större bilträffarna i fjol slutade vi räkna vid 700 bilar, ler Stefan belåtet.

Och Viksjö ligger förvisso inte centralt men ändå ganska strategiskt till. Fem mil från Sundsvall, drygt tre mil från Härnösand och varken från Kramfors eller Sollefteå är det heller något avskräckande avstånd.

En dagsutflykt hit, till det inre av Höga Kusten, gör allt fler. Särskilt som det inte finns bara en utan två attraktioner. Inte långt ifrån Mat & Nostalgi finns nämligen Västanåfallets natur– och kulturcentrum.

Foto: Olof Wigren.

Själva fallet är en mäktig upplevelse med sin sammanlagda fallhöjd på 90 meter. Högst i Sverige.

Särskilt på våren och försommaren är det mäktigt att se vattnet från Eksjön skapa en dånande, vitskummande, vild, rörlig vägg när det kastas nedför klipporna.

Både forsärlan och strömstaren är vanligt förekommande intill fallet. Andra fåglar som hörs och syns här är gärdsmyg, svarthätta, nötväcka, trädgårdssångare och stenknäck. För att nämna några exempel.

Men naturreservatet, sju hektar stort och bildat 1978, omfattar även en timmerkoja från skogsarbetarepoken, stengrunden från en gammal mjölkvarn, en flottningsränna i järn som användes för att forsla timmer förbi vattenfallet, en naturstig för barn, en tröskloge med utställningar, en hantverksbod, ett café och mängder av lämningar och spår från Västanå järnbruk från 1700–talet. Det var verksamt i över 150 år. Man tillverkade bland annat stång– och bultjärn, sågblad, spik och jordbruksredskap.

Som mest, 1805, bestod bruksbefolkningen i Viksjö av över 200 personer.

Idag är området kring Västanåfallet rik på kultur och erbjuder också möjlighet till skön rekreation i sällskap av naturens egna ljud.

Naturreservatet och Mat & Nostalgi är väl värda att utforska var för sig,

Tillsammans gör de Viksjö till en lika charmig som unik del av Höga Kusten.

FOTNOT: Denna text har även publicerats i Magasin Höga Kusten.