Nordhydraulic i Kramfors – lokalt företag på en global marknad

2008
Fr v Lars Hallin, Per Larsson och Rolf Saxe
Annons

Det som en gång i tiden var Nordwin i Kramfors delades för många år sedan upp sig i Nordhydraulic och Elpress.

För Nordhydraulic är exportmarknaden helt avgörande. Där är man också framgångsrik.

Nordhydraulic är en av Kramfors största, privata arbetsgivare med cirka 140 anställda. Sedan 2008 ingår det i tyska bolaget Hydacs organisation.

Av det som produceras i Kramfors går cirka 70 procent på export.

– Vi utvecklar, tillverkar och marknadsför kundanpassade hydraulventiler och styrningar för mobila applikationer, säger vd:n Rolf Saxe.

Hydac köpte upp Nordhydraulic för att det tidigare saknade det segment som fanns i Kramfors. Det tyska bolaget är familjeägt och har drygt 8 000 medarbetare.

– Nu ingår vi i en väldigt stark säljorganisation med drygt 50 säljbolag samt över 500 distributörer och servicepartners över hela världen, säger ekonomichefen Per Larsson.

Den enda produktion som Nordhydraulic inte har i Kramfors, är den verksamhet som förlagts till ett egenägt gjuteri i finska Korsholm utanför Vaasa.

Annons

Utvecklingen för Nordhydraulic har varit positiv. Det har skett en omsättningsökning nästan varje år under en längre period och framtiden ser ljus ut.

– Målet för Nordhydraulic är 10 procents omsättningsökning per år och jag tror att vi har goda möjligheter att nå det, säger Rolf Saxe.

Men det är problem med att hitta kompetent personal, precis som för flera andra industrier i Ådalen.

– Vi har ständigt behov av bland annat ingenjörer med hydraulinriktning, säger personalchefen Lars Hallin.

Vid sidan av att rekrytera medarbetare utifrån jobbar man tillsammans med Höga Kusten Industrigrupp med att ta fram lösningar för kompetensförsörjning. Det finns också ett samarbete med Ådalsskolan med ett lärlingsprogram.

– Gymnasieelever kommer till oss redan under första läsåret och studerar samtidigt som de lär sig rent praktiskt och kommer in i vår verksamhet. Det ger stora chanser till anställning när studierna är avslutade och gynnar alla parter, säger Lars.

Fr v Lars Hallin, Per Larsson och Rolf Saxe