”Nog fan har vi bråkat genom åren, men man lär sig att välja sina strider…”

526
Bo Kaspers orkester. Foto: Pressbild.
Annons

Jag har intervjuat Bosse Sundström – låtskrivare och sångare i Bo Kaspers Orkester – några gånger. Alltid lika trevligt, alltid lika intressant.

Vid ett av tillfällena, för kulturtidningen Smockan som jag var redaktör för under ett antal år, frågade jag om bandmedlemmarna hållit sams genom åren.

– Nej, huga, sa Bosse och skrattade. Nog fan har vi bråkat genom åren, men man lär sig att välja sina strider. Det är ingen idé att ta livet av varandra bara för att man är oense om man ska använda en skeppsklocka eller inte i en låt.

När pitesonen Sundström blev Kasper och med orkester – i början av 1990-talet – tog karriären fart på allvar. Det hade gått i styrfart fram till dess och Norrland hade bytts mot Stockholm. Bandets medlemmar – Bosse, Mats Schubert, Fredrik Dahl och Michael Malmgren – började som husband på en krog. Sedan blev det skivdebut och både recensenter och publik gjorde tummen upp och ett antal skivor, turnéer och krogshower senare rullar det fortfarande på.

Men varför Bo Kaspers orkester?

Vart kommer Kasper ifrån?

Bosse Sundström svarade på det när jag intervjuade honom för ett norrländskt magasin:

– Jag önskar att det fanns någon kul förklaring, som att mina föräldrar flydde från Ungern eller nå´t. Men Kasper betyder ingenting, det är bara rent påhitt. Det blev bara så och det blev en vändpunkt på många sätt. Det var i den vevan jag startade bandet och på allvar började skriva låtar. Det var då det ”hände”, kan man säga.

Annons

Då, när intervjun gjordes för tiotalet år sedan, sa han också:

– Vi har sakta krupit oss upp och nu väl nått en bergsplatå. Det planar ut eller puttrar på. Men att vi spelar mer utanför Sverige är kul. Då blir gamla tricks som nya igen.

Linjen har varit konsekvent. Svenska texter från början till slut.

– Det går att åstadkomma så mycket med svenska språket. Sedan finns det många artister som skriver bra låtar på svenska så man får lägga ribban högt. Svårigheten just att skriva poptexter på svenska är att du är ganska utsatt, du kan väldigt lätt hamna nära pekoral. Du måste använda språket och ingredienserna med rätt mått.

Något som Bo Kasper kan sägas behärska om inte till fullo så bra nära.

Kreativiteten infinner sig högst oregelbundet.

– Ibland får jag en idé som hugger direkt, andra gånger har den legat och mognat. Men du vet, jag är långsam av mig, inte lat men långsam. Det tar tid allting.

Med ökad livserfarenhet har också både ämnen och liknelser blivit annorlunda.

– Fokus förflyttas från jag till andra. Epicentrum blir större.

Mötet med publiken, inspelning och mixning av en ny platta, det är det mest inspirerande för Bosse Sundström.

– Själva skrivandet är ofta så prestationsladdat och mest en plåga. Men när jag gjort nå´t jag är nöjd med kan jag å andra sidan gå omkring och vara euforisk i två-tre dagar. Det är en grym känsla. Sen kan det senare visa sig vara skit i alla fall, men just då ger det ett lyckorus, skrattar han.

Att hålla ihop bandet är ibland svårt.

Bosse nekar inte till det.

– Att det spricker för somliga beror oftast på att nån blir stjärna, att nån får större uppmärksamhet. Väldigt sällan handlar det om pengar. Sen klart det så klart falla på att det går dåligt också, att det rinner ut i sanden.

– Vi är måna om att lyfta fram just orkestern, inte oss själva. Jag vill inte ha allt ljus på mig. Vi vill dela på uppskattningen och känna att allas fåfänga får sitt.

Själv är Bosse en ganska temperamentsfull herre. Även om det kanske inte är bilden som folk har av honom.

– Jag flammar upp snabbt, men det får undan fort (skratt). Jag har blivit bättre på att tygla mitt temperament med åren, men har fortfarande svårt att vara måttfull och distingerad.

Vad gör dig arg?

– Mycket. Men mest irriteras jag över idioter och idioti. Det kan vara sånt som visas på TV eller som folk säger. Vansinniga saker. Eller risktagare i trafiken. Usch, då kan jag bli tokig!

Har du funnit svaret på frågan vad som är meningen med livet?

– Att skaffa barn. Resten är ganska förgängligt.

Nutidsmänniskan, menar Bo Kasper, sköter sig själva men skiter i andra. I väldigt hög utsträckning.

– Många vårdar sitt privata liv otroligt mycket. De sitter i sin egen lilla sfär men har glömt bort dom stora frågorna. Jag, som är vänstersosse, känner ständigt ett behov av att säga ifrån, diskutera, a g i t e r a. Men popscenen passar inte riktigt för det.

Bär du på några klokord på livets resa..?

– Det var Astrid Lindgren som skrev det som Farbror Melker på Saltkråkan sa: ”Denna dag ett liv”. Kan man säga det ofta, tror jag att man lever ett bra liv. Du måste uppskatta nuet.

– Ett bra sätt att komma ned i varv och reflektera över det liv du lever är genom att tända en brasa. Hemma, ute i skogen eller på isen. Det finns inget mer avstressande.

Den 8 december upplever jag Bo Kaspers Orkester på Fjällräven Center i Örnsköldsvik. Senaste gången jag såg och hörde dem var på Skule Naturscen för ett par år sedan. Då slutade det med barhäng med pianisten Mats Schubert på Allstar i Örnsköldsvik. Bosse dök också upp. Det blev en minnesrik kväll.