Mötet med Frank på kvarterskrogen och maten han aldrig lagade.

730
Frank Andersson. Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån.
Annons

Frank Andersson, en av de berömda 56:orna (Ingemar Stenmark, Björn Borg, Linda Haglund, Pekka Lindmark och Thomas Wassberg hör också till den årgången), dog härom dagen.

Han var en lika duktig som färgstark brottare och kom under hela sitt liv att vara något av den eviga tonåringen.

Jag träffade Frank två gånger.

Senast för några år sedan på en företagsbjudning i Örnsköldsvik då han ingick i en grupp som skulle lansera en ny, svensk vodka.

Hur det gick med det vet jag faktiskt inte.

Första gången våra vägar korsades skulle jag intervjua honom till en kundtidning för ett fastighetsförvaltningsbolag i Stockholm.

Ledningen hade lärt känna Frank som lovat att liva upp tidningen med ett recept på en utsökt middag med köttbullar och en specialsås. Han skulle laga till den själv.

Sagt och gjort.

Annons

En onsdagkväll tog jag och två ur ledningen oss ut till kvarterskrogen Mälarkrogen i Hägersten dit Frank brukade gå på den tiden. Han skulle möta oss där och hade fått löfte om att husera i restaurangens kök.

Frank kom, i sällskap med en ung tjej. Han tyckte dock att det här med maten kunde vänta ett tag. Kunde vi inte dricka något innan och surra lite skit?

Han fick ett glas och började berätta. Mustiga historier från idrottskarriären men mest om det som hänt efter den eller vid sidan av den. Jag minns särskilt en som handlade om en Rolls-Royce som Frank till slut gav bort…

Det beställdes in nya glas och Frank var i fin form.

Men nu var det ju det här med receptet och maten han skulle laga till som jag också skulle ta en bild på.

Efter flera timmars social samvaro och åtskilliga stories senare tyckte Frank att, ”Äh, jag kan ge dig receptet, sedan har säkert restaurangen lite frusna köttbullar som vi kan tina upp, och uppläggningen på tallriken, äh, det fixar jag!”

Så blev det.

Det här är en bild på Frank i köket och en med tallriken som ska föreställa hans egenlagade käk utifrån hans specialrecept:

Foto: Olof Wigren.
Foto: Olof Wigren.

För egen del var jag mer förvånad över att den legendariskt oberäknelige Frank faktiskt dök upp på Mälarkrogen än att han aldrig lagade den mat han sagt att han skulle göra. Om han trots allt gjort det, hade det nog känts lite f ö r bra.

Så här blev texten till kundtidningen förresten:

Frank Andersson. En av de berömda 56-orna, trefaldig brottningsvärldsmästare och en av landets främsta idrottsmän genom tiderna. Men, också en man som gillar att laga mat.

Frank var under sin aktiva tid mellanviktare och tog förutom tre VM-guld också fyra EM-guld, ett OS-brons och fick Svenska Dagbladets Bragdmedalj 1977. En färgstark personlighet som på senare år sysslat med affärsverksamhet och för närvarande är involverad i diverse projekt.

– Det finns förutsättningar att det ska bli något stort, säger han.

För XXX avslöjar han nu också en annan sida av sig själv, som inte är känd sedan tidigare.

– Jag har alltid gillat att laga mat och då föredrar jag husmanskost, säger han.

Här bjuder han på receptet på Franks köttbullar med specialsås till.

– Notera att jag inte har hackad lök i mina köttbullar. Det här receptet blir godast utan, försäkrar han.

Franks Köttbullar med specialsås

Cirka 4 personer

500g Nötfärs

1,5 dl Grädde

2 äggulor

Buljong på oxfond

Ströbröd

Salt

Peppar

Blanda samman, rulla snabbt till valfri storlek och stek dem.

Sås:

Buljong

Grädde

Salt

Redning av fond med cirka 1,5-2 msk vetemjöl

Soja

1/2 msk svartvinbärsgelé

Köttbullarna och sås serveras förslagsvis till kokt potatis och rårörda lingon.

Voilá!