Miranda är enda tjejen i svensk watercross – tävlar på Sandslån i slutet av juli

137
Miranda Tjärnström in action. Foto: Griddd & Dragonezz.
Annons

Killar, killar, killar… och så en tjej.

Det är vad svensk watercross består av.

Miranda Tjärnström från Skråmträsk utanför Skellefteå har tävlat sedan 2011 och för varje år höjt sin nivå. Hon tillhör idag toppskiktet av förare men jagar fortfarande det som varit hennes mål sedan starten: att vinna en tävling.

– Det har varit nära några gånger men snart kommer det att ske, säger hon.

Varför inte i vattnet vid Sandslån den 31 juli? Då en av deltävlingarna i Sverigecupen avgörs.

Miranda körde här även 2017 och minns hur grunt det var på sina ställen.

Att dundra fram, sida vid sida med andra tävlanden, på kraftpaket som gör 110–120 km/tim och veta att det bara är några få decimeter till botten… det ställer extra höga krav.

– I början av karriären badade jag ofta men med mer erfarenhet har det blivit mindre av det, skrattar Miranda som har andraplatser som bäst i enskilda tävlingar och som hör till de tio–tolv vassaste förarna i landet.

Annons

Sammanlagt finns cirka 70 aktiva tävlingsförare i Sverige. Hälften av dem håller hög klass.

– Sedan har vi ett antal som kör mycket men inte vågat testa i en tävling ännu. Men det kommer fram nya namn successivt i takt med att tävlingarna och serierna blir fler och sprids ut över landet.

Toppförarna, som Miranda, kommer upp i farter på 110–120 km/tim. Griddd & Dragonezz.

Norrland är watercrossens centrum.

– Kalix, Piteå, Lycksele, Stalon, Dorotea, Åsele och Storuman är orter där det tävlats ofta, men på senare tid även så långt ned i landet som i Älvdalen, Rättvik och Lillhärdal. Det är bra för sportens utveckling.

Miranda körde länge en Ski–doo från –05 men de tre senaste säsongerna har hon tävlat på en ombyggd Arctic Cat 900 som gjort henne mer konkurrenskraftig.

— Det är små marginaler och för att vinna måste man både köra bra och ha en maskin som fungerar perfekt. De gånger jag nuddat vid en förstaplats har maskinen fallerat men förhoppningsvis ska allt fungera till 100 procent under det här året, säger hon.

Historisk är hon redan, som svensk watercross första och enda tjej. En seger skulle vara en ny milstolpe, för tjejen som valde bort hockeyn – där hon blev svensk mästare med AIK 2009 och var nära att komma med till OS i Vancouver 2010 – för att satsa på att köra snöskoter på vatten.

 

Här är programmet för Sverigecupen i watercross 2019

21/6              Sveg

6/7                Backe

11/7              Venjan

13/7              Dorotea

19/7              Lillhärdal

20/7              Åsele

31/7              Sandslån

24/8              Bergsjö (final)