Marina på Svanö vill minska matsvinnet. ”Det ger mig en fadd eftersmak när bra mat kastas i soporna”

765
En portion mat med en lagom stor köttbit på tallriken. Foto: Marina Gyllander.
Annons

Varje dag kastas massor av mat bort. En stor del av den kastas av restauranger, på grund av att kunder inte orkar äta upp de portioner som serverats dem.

– Det är fel mot både klimatet, etiken och djuren. Det ger mig alltid en fadd eftersmak i munnen av att mat jag inte ätit upp kastas i soporna, säger Marina Gyllander på Svanö.

Hon uppmanar nu restauranggäster att be om lagom stora portioner – och restaurangerna att anpassa menyerna efter kunder med olika behov.

Marina berättar att hon ofta med en lätt generad min får förklara att hon verkligen uppskattat maten hon ätit på restaurang, men att hon lämnat en hel del av den för att ”… det var ju så m y c k e t.”

– Särskilt gäller det här när jag äter kött. Jag gillar kött. Men när jag beställer en plankstek eller en entrecõte eller för den delen en hamburgare får jag ofta långt mycket mer än jag klarar av att äta upp.

– Och att veta ett en stor del av den fina köttbit som jag fått på tallriken kommer att kastas, att mat som lagats med omsorg får slängas bort, det mår jag uppriktigt dåligt av. Det är inte heller vare sig hållbart eller är rätt mot djuren, säger Marina.

Hon är tydlig med att det här inte är en fråga om ekonomi.

– Jag betalar gärna priset som står på menyn och jag vet att det är lika mycket arbete nedlagt på en liten portion som på en stor. Jag vill bara få så mycket mat som jag orkar äta upp, utan att behöva välja rätter ur barnmenyn.

Annons

Hon menar att detta främst är ett eget ansvar. Att säga till att man bara vill ha en liten köttbit eller en av två köttbitar på en plankstek.

– Men jag tycker också att fler restauranger borde erbjuda fler valmöjligheter på menyn om storlekar och att även serveringspersonalen frågar om hur man vill ha det, mer än stekgraden på köttet. Alla skulle vinna på det, säger Marina Gyllander.

”En stor bit ryggbiff åt mannen i huset och en hälften så stor till mig. Perfekt” säger Marina Gyllander. Foto: Olof Wigren.

I det egna hemmet är det enkelt att anpassa måltidernas storlek efter individuella behov.

– Hemma hos oss lagar vi alltid en hälften så stor köttbit till mig jämfört med sambon. Förr blev det alltid två lika stora, vilket fick till följd att jag lämnade hälften – en bit som i värsta fall kastades bort efter några dagar – eller så fick min sambo den bit som jag lämnade.

Marina Gyllander. Foto: Olof Wigren.

Marinas paroll är att hälften så mycket har många fördelar för den som inte kräver så mycket mat och även vill tänka i ett större perspektiv. På klimatet, på djuren och på det tråkiga i att riktig mat kastas.

– Jag förstår att restaurangerna inte vill framstå som ”snåla” men varken dem eller jag uppskattar nog när 100 gram oxfilé förpassas i sopkorgen i stället för att mätta någon annan, säger hon.

Själv vet hon vad hon kommer att göra nästa gång hon besöker en restaurang:

– Jag kommer att be om en portion lagom för mig men betala det som står på menyn. Det kommer att kännas bättre för mig på alla sätt.