Mariebergs IP – en klassisk idrottsplats i Ådalen

825
Mariebergs IP i nutid. Foto: Olof Wigren.
Annons

Sågverkshistorien i Köjaviken är gammal och ytterst intressant. Ett besök på Kulturreservatet i Marieberg rekommenderas varmt.

För fotbollsnostalgikern är också den idylliska Mariebergs IP från 1937 väl värd att skåda. En av landskapets vackraste fotbollsplaner, därtill makalöst välbevarad trots att det inte längre spelas matcher på den.

Mariebergs sågverk startade 1862 och sysselsatte många människor fram till att verksamheten lades ned 1970.

Redan 1857 stod emellertid Kungsgårdens ångsåg klar.

Kring dessa sågar byggdes det herrgårdar, bostäder och mycket annat.

Många av de gamla husen är borta, men de som finns kvar vårdas den lokalhistoriska föreningen och det finns massor av bilder och fakta bevarad i en utställning.

Under sågverksepoken kom idrotten att få en central roll. Det byggdes både bandyplan och tennisplan men framför allt bestämdes det i mitten av 1930-talet att det skulle anläggas en idrottsplats för fotboll med en träläktare, på en passande plats i skogen som användes som betesplats för kor.

Den gamla träläktaren tog det många ideella timmar att bygga. Läktaren är en av få i sitt slag i landskapet som fortfarande finns kvar. Foto: Olof Wigren.

1937 invigdes Mariebergs IP efter otaliga ideella arbetstimmar.

Annons

Det blev en av landskapets bästa idrottsplatser och en stolthet för bygden.

Här spelade IFK Marieberg seriematcher till mitten av 1960-talet och den användes sedermera även av Bjärtrå IS, bland annat för ungdomsfotbollen i populära Myriaden.

Foto: Olof Wigren

Idag är vägen upp till Mariebergs IP ganska knölig och det är inte alldeles enkelt att ens hitta den, men väl framme går det att beskåda en arena som bevarats väl.

Träläktaren är i fint skick och gräset på planen klipps regelbundet av personal från den lokalhistoriska föreningen.

Att kliva genom entrén och ställa sig mitt på planen, höra fåglars kvitter och suset av vindarna i träden skapar en stämning som är mycket speciell.

Blundar du kan du för ditt inre nästan höra ljudet från forna tiders matcher och jublande publik.