Maria i Kramfors släpper bok om sjukdomen ME och sin kamp för en fungerande vardag

2874
Maria Viklund. Foto: Olof Wigren.
Annons

Den 13 februari 2017 var Maria Viklund i Kramfors väldigt trött men övertygad om att hon var kvitt sin sjukdom, en bihåleinflammation.

Det var fel. I själva verket var hon bara i början av ett flera månader långt helvete som i oktober fick sin förklaring i diagnosen ME.

Nu har hon skrivit en bok om sin vardag med den kroniska sjukdomen.

– För min del handlar det om ME men egentligen handlar det om mer än så. Boken handlar om livet, om hälsa, om personlig utveckling. Den handlar om ångest, rädslor och vilka verktyg jag använt för att komma igenom allt mörker. Och så klart, om kampen vi tvingas föra för att överhuvudtaget få rätt vård och ersättning från våra socialförsäkringssystem, säger Maria som blir 40 år i maj.

Hon kallar boken ”Om att dö mitt i livet – och vad som händer sen”.

– Jag har varit på en jäkla resa de senaste åren, och jag har knåpat ihop allt till den här boken.  Jag tror nämligen att det finns många som jag där ute. Människor som liksom bara knallar på och inte förstår eller har kunskap om vad kroppen verkligen behöver.
– När den till slut kapsejsar och vi söker vård så får vi veta att vi lider av något kroniskt och obotligt. Och många stannar där. Och blir kvar i sin sjuksäng. Därför känns det viktigt att få berätta och visa att det finns så mycket vi kan göra själva för att läka och tillfriskna, förklarar hon och är noga med att påpeka att hon inte gjort någon bok med tydliga svar på alla frågor som läsarna kan ha om ME och om att hantera ett tillstånd som Marias.

– Det här är berättelsen om min vardag, mina erfarenheter och min kamp, men förhoppningsvis kan boken vara en stöd och en inspiration för andra i liknande situationer, säger hon.

Annons

Den 13 februari är det release för Marias bok på Kramfors Konsthall. Då kommer hon också att intervjuas av Erik O. Sjödin.

– Det känns både underbart och lite skrämmande, det här med boken.

– Jag brukar säga att jag har två förlossningar att se fram emot nästa år. Först boken i februari och sedan min och maken Patriks son som ska födas i april, säger Maria.

Inspirerad av sin bok om vardagen med ME har hon också påbörjat en roman.

– Den har jag haft i tankarna länge men nu börjar den ta form. Skrivandet har alltid varit viktigt i mitt liv, både för att må bra och som terapi, och nu känns det som om allting skriver sig självt. Det är en härlig känsla, säger hon och ler.

Boken formges och trycks av Ågrenshusets Förlag i Bjästa och kommer även att läsas in som ljudbok av Maria själv i en studio i Kramfors.

FOTNOT: Detta reportage har också varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.

Foto: Olof Wigren.

Fakta om ME

ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome) är en neurologisk sjukdom som kännetecknas av långvarig, svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med en rad andra symtom. Sjukdomen börjar oftast i samband med en infektion. Den drabbar 0,1-0,6% av befolkningen, vilket betyder att det finns minst 10 000 ME/CFS-sjuka i Sverige. Troligen har bara ett fåtal av dessa fått korrekt diagnos. För vuxna är sjukdomen i dagsläget nästan alltid kronisk. De typiska symtomen är extrem energibrist och det som kallas för ”ansträngningsutlöst symtomförvärring” (Post-Exertional Malaise), att man försämras efter aktivitet. Ofta förekommer konstanta influensaliknande symtom, halsont, värk och en känsla av ”hjärndimma”. Diagnos ställs genom uteslutningsdiagnostik, där ett antal kriterier ska uppfyllas.

Det finns i dag ingen behandling som botar sjukdomen. Däremot kan medicinsk symtomlindring och korrekta råd om sjukdomshantering lindra symtomen. Överansträngning och nya infektioner förvärrar ofta tillståndet.

Källa: Riksförbundet för ME–patienter.