Manjula i Köpmanholmen – den enda kvinnliga yrkesfiskaren i Ångermanland

3392
Manjula i "Julle" Söderbergs gamla båt. Foto: Olof Wigren.
Annons

 

Julius ”Julle” Söderberg var en legendarisk fiskare på Ulvön. 2009 gick han bort. Men hans båt används idag av den enda kvinnliga yrkesfiskaren i hela Ångermanland: Manjula Gulliksson i Köpmanholmen.

– Den här båten är det en ära att få äga, säger Manjula.

Hon är kort till växten men en stark kvinna. Envis och målmedveten.

När hon tappade sitt jobb inom äldreomsorgen för snart 15 år sedan på grund av höftproblem, fick hon idén att bli fiskare. Men hon mötte ingen större entusiasm från Arbetsförmedlingen.

– Min handläggare där var skeptisk till att jag skulle klara det. Jag hörde negativa kommentarer även från andra. Det gjorde mig bara ännu mer beslutsam, skrattar hon.

2004 startade hon och maken Stefan företaget Nordins Fisk med Manjula som ansvarig. Det startade i liten skala men har med tiden rullat på bra, med allt fler fasta kunder.

– Jag säljer nästan enbart till privatpersoner. Det kommer köpare hit ända från Bredbyn faktiskt. Under sommaren kommer det en hel del turister och handlar fisk också.

Annons

Manjula fiskar från det att isen försvinner till dess att den lägger igen.

– Det är ett hårt jobb, långa dagar, ofta kallt. Men jag älskar det. Det är ett fritt yrke, jag får vara utomhus och framför allt är det någonting jag brinner för.

Hon och Stefan fångar och säljer abborre, sik, strömming och öring. Abborren fileas, öringen röks, siken både fileas och röks.

– Stefan är till stor hjälp. Han har fisket i blodet och har lärt mig mycket. Han är också med mig när jag lägger och tar upp näten, av säkerhetsskäl. Man ska inte vara ensam på havet när man fiskar, säger Manjula.

Numera är det i ”Julle” Söderbergs gamla Örnvik 820 som de fiskar.

– Den är mycket bättre än den båt vi hade tidigare. Den har modernare utrustning, rymlig ruff och är stabil på sjön. Jobbet blir både roligare, smidigare och tryggare med den här båten. Sedan är det speciellt att den ägts av en så välkänd fiskarprofil som ”Julle”.

Han var fiskare på Ulvön redan på 30-talet, utbildade sig sedan till sjökapten och var bland annat skeppare på Nätra Express (som idag heter M/F Ulvön). Sedan återgick han till fiskeyrket och tillverkade även surströmming.

– Det är roligt att hans båt fortfarande är i bruk och min målsättning är att Nordins Fisk ska kunna växa under kommande år. Jag vill jobba upp en ännu större kundkrets, säger Manjula.