Magnus i Ullånger har Höga Kustens renaste bilverkstad

1567
Magnus Wedin. Foto: Olof Wigren.
Annons

 

Jag har sällan eller aldrig besökt en så ren verkstad. Inte heller en som ger ett så påtagligt intryck av ordning och reda.

– Det är en filosofi som funnits från början, säger Magnus Wedin som äger Wedins Bilservice AB. Den ligger några kilometer norr om Ullånger, intill E4:an.

Magnus gick ut fordonslinjen på Ådalsskolan med högsta tänkbara betyg.

– Jag hade lätt för mig och tyckte dessutom att det var lika bra att göra det bästa av tiden i skolan när jag ändå var där, ler han.

Han skulle ha fått Dolph Lundgren–stipendiet som Ådalsskolans bästa elev det år han gick ut, men tackade nej eftersom han då hade varit tvungen att studera vidare. Det fanns inte i hans planer.

Magnus är född 1992. Tre år tidigare öppnade hans pappa Olof det som då var en plåt– och lackverkstad.

– Man kan säga att jag är uppfödd bland bilar och i den här miljön, då jag bott alldeles intill verkstaden hela mitt liv. Att jag gick fordonslinjen var därmed ingen slump, min tanke har hela tiden varit att börja här efter skolan.

Annons

Så småningom – med målet att komma ifrån lacken – övergick verksamheten till att bli en bilverkstad och för cirka elva år sedan anslöts den till den rikstäckande kedjan Mekonomen.

Magnus tog över företaget fullt ut i början av förra året. Fast egentligen har han haft huvudansvaret längre än så.

– Pappa fick cancer för åtta år sedan, blev frisk men sedan sjuk igen och på Alla hjärtans dag för två år sedan dog han. Han blev bara 54 år, säger Magnus tyst.

– Det var ett väldigt tungt slag för mig då vi alltid umgåtts väldigt mycket, både på jobbet och på fritiden. Det känns helt enkelt som att jag tappade både min pappa och min bästa vän på en och samma gång.

– Som tur är var pappa väldigt mån om att jag skulle lära mig att sköta verksamheten på egen hand redan från första dagen jag började, vilket jag även gjorde i det närmaste fullt ut de sista åren han levde.

Det blev ingen större omställning att ta hand om allting och verkstaden har därmed kunnat leva vidare som vanligt utan driftstopp.

– Jag bor alldeles här intill och ibland blir det väl längre arbetsdagar än det borde bli, men jag älskar verkligen det här jobbet.

– Under sommaren har jag verkstaden öppen hela tiden. När andra stänger för semester kommer många hit. Jag resonerar som så att det är lika bra att jobba på när det finns gott om kunder, säger Magnus och skrattar.

Och, som sagt, de som lämnar sin bil här kan inte undgå hur fräscht det är i lokalerna.

– Att det ska vara rent i lokalerna och ordning och reda på verktyg och så vidare har varit en oskriven regel på denna verkstad ända sedan pappa byggde den 1989. Och jag tror aldrig jag kommer att tröttna på att höra kunder som påpekar att det här är den renaste verkstan de sett.