LRF-chefen Susanne Öberg startar eget – blir konsult med fokus på hållbarhet och jämställdhet

1601
Susanne blir sin egen efter åren i LRF. Foto: Olof Wigren.
Annons

En 19 år lång resa inom LRF – varav sju som regionchef för Västernorrland och Jämtland – når sin slutstation den 30 november. Då kliver Susanne Öberg av sitt chefsuppdrag och rustar sig för nästa utmaning.

Från och med 2020 kommer hon att jobba i sitt eget, nystartade företag som bland annat kommer att syssla med konsultuppdrag inom organisations-, ledarskaps- och affärsutveckling med fokus på jämställdhet och hållbarhet.

Det är en harmonisk Susanne som berättar om planerna för framtiden.

Harmonisk, inspirerad och nöjd över att ha fattat ett beslut som tagits utifrån olika aspekter.

Dels vad hon helst av allt vill göra men också vad hon tror att hon kan tillföra andra mest.

– Det ska bli superkul att bygga upp någonting själv och försöka använda mina erfarenheter och kunskaper i ett företag där jag bestämmer helt och hållet själv, säger hon.

Kanske också att styra sin egen tid och sin egen vardag på ett annat sätt än de senaste åren, då hon tillbringat massor av mil på mellanorrländska vägar och pendlat mellan LRF:s kontor i Kramfors och Östersund.

Det och allt ansvar för organisationen, som både genomgått förändringar och ställts inför olika utmaningar, har stundtals varit slitsamt för tvåbarnsmamman och skogsägaren från Stensätter i Bollstabruk.

Annons

– Jag har haft fina år inom LRF som också varit enormt lärorika. Jag har haft stort hjärta för gröna näringar och landsbygdsfrågor i stort sett hela mitt liv och i LRF har jag fått jobba med det på ett sätt där vi tillsammans kunnat göra skillnad.

– När jag inför sommaren bestämde mig för att säga upp mig, var det någonting som växt fram inom mig. Jag känner mig färdig och nöjd och vill göra någonting nytt.

Susanne säger att hon är glad över att LRF har massor av duktiga medarbetare och en stabil grund för framtiden.

– LRF Mittnorrland har en välskött och stark organisation och engagerade personer i olika roller och befattningar, vilket gör att jag inte är ett dugg orolig att det kommer att bli problem framöver.

– Sedan kan man inte råda över klimatet och andra yttre omständigheter, men det finns både förberedelse och kompetens för att möta de svårigheter som kan uppstå. Det är jag väldigt trygg i.

För mig som träffat Susanne vid flera tillfällen under de senaste åren är det en påtagligt mycket lugnare kvinna jag möter idag än tidigare.

– Jag känner mig verkligen mer avslappnad, säger hon.

– Bara det att jag kom fram till ett beslut om hur jag vill att mitt liv ska levas bidrog mycket till det. Jag har tänkt i dessa banor, att göra någonting annat, länge innan jag väl tog steget.

Foto: Olof Wigren.

Det var år 2000 som hon fick sina första uppdrag inom LRF. Dessförinnan var hon under en period bland annat politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning och skribent på NordSverige.

– Jag kan ibland sakna journalistiken och skrivandet men jag tror att jag har mer att ge när det kommer till ledarskaps- och organisationsutveckling. Det ska bli spännande att träffa nya människor och lära känna företag och organisationer där jag kan bidra på olika sätt.

Det kommer också att kunna bli mer tid till att odla sina egna intressen och att ta hand om den stora gård som hon har, som ligger vackert till med fin utsikt över Stensätter.

– Sen har jag inga illusioner om att jag kommer att få en lugn tillvaro och vill nog inte ha det så heller. Men jag kommer att ha mindre krav på mig att alltid vara tillgänglig, säger hon.

Och nu när vintern närmar sig ökar också förberedelserna inför den kommande skidsäsongen där familjen har ett stort intresse och engagemang.

– Jag är full av beundran för Sollefteå SK:s verksamhet, från bredd till elit. Klubben har en tydlig värdegrund och står för mål och värderingar som jag gillar skarpt.

– Idrottsrörelsen är, precis som LRF och de gröna näringarna, också väldigt betydelsefull för samhället, landsbygden, barn och ungdomar, säger Susanne Öberg.

FOTNOT: Det här reportaget har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.

Foto: Olof Wigren.

FAKTA:

Namn: Susanne Öberg.

Ålder: 44 år.

Familj: Valter, nio år, och Elvira, sex år.

Bor: i Stensätter, Bollstabruk.

Yrke: Avgående regionchef för LRF Mittnorrland, skogsägare och egenföretagare.

Äter helst: Oavgjort mellan snittar med champagne och ugnstekt falukorv med mos.

Dricker helst: Gott vin är gott.

Läser helst: Ledarskapsböcker och biografier.

Tittar helst på: Deckare och kriminalserier, samhällsprogram.

Lyssnar helst på: Svenska kvinnliga artister, Annika Norlin är en favorit.

Det här är mina starkaste sidor: Uthållig, driven och social.

Det här kan jag bli bättre på: Tålamod.

Motto: “I never lose – either I win or I learn” (Nelson Mandela).