Linda Morin vill inspirera unga människor att bli entreprenörer

364
Linda Morin.
Annons

North Ring var hennes eget och tre klasskompisars UF-företag. Nu är Linda Morins uppdrag att inspirera och hjälpa andra ungdomar att skapa UF-företag i Skellefteå. Och: att satsa på att bli entreprenörer.

Linda är 21 år och skolinformatör för Ung Företagsamhet Västerbotten.

– Vi är två projektledare och en regionchef, säger Linda.

En liten stab men med ett viktigt syfte:

– Ju fler unga företagare som kommer fram, desto positivare för hela Skellefteå. Företagandet är ju en viktig del i en stads och kommuns utveckling, säger Linda.

Hon är uppvuxen i Medlefors och gick i skolan både på Mobacken och Brännan innan hon började på Anderstorpsgymnasiet. Ekonomi.

– Jag valde juridik som inriktning för att kanske jobba med något inom det området i framtiden.

Dans och fotboll har varit stora intressen, men de fick konkurrens av entreprenörskapet när hon under andra läsåret startade North Ring UF tillsammans med tre andra tjejer.

Annons

– Vi tog hjälp av guldsmeden Peder Westberg med att skapa en ring med Skellefteå kommuns nya logga på. Den anspelar på 80 000 invånare 2030.

– Designen blev enormt lyckad och vi sålde snabbt flera hundra exemplar av vår produkt till framför allt företag, som använt dem som gåvor. Vi lät tillverka 800 stycken och det är inte många osålda.

North Ring gav mersmak.

– Vi hade tänkt satsa mer på det men så rann det mellan stolarna under vårt sista år på gymnasiet.

Linda hade dock gjort avtryck på Ung Företagsamhet Västerbotten.

När organisationen sökte skolinformatör i Skellefteå gick erbjudandet till henne och hon sa ja ganska omgående.

– Jag trivs otroligt bra och arbetet är väldigt varierande, både vecka till vecka och beroende på tid på året.

– Under hösten är jag ute och informerar mycket, träffar elever i deras uppstartsfas och även lärare. Under vårterminen blir det mer administrativt arbete och förberedelser inför den årliga UF-mässan i mars.

Lindas egna erfarenheter av att vara UF-företagare är en stor tillgång i hennes arbete.

– Det blir mycket storytelling om mitt eget UF-år. Jag kan ge exempel på både bra och dåliga beslut.

– Sedan brukar jag också berätta om andra företagare och kändisar, hur de började och vad som bidragit till att göra dem framgångsrika.

Det går trender i UF-företagen, precis som så mycket annat i samhället.

– Miljö– och hälsofokuset har vart stort sedan ett par år tillbaka och det tycks inte mattas av.

Det innebär att importen av produkter minskar för att hålla nere påverkan på miljön.

– Annat som är populärt är att starta företag med inriktning på vegetariskt och vegansk kost, träning, hälsa och skönhet.

– Mer och mer erbjuds tjänster i stället för produkter. Digitala tjänster inte minst, säger Linda.

Hon blir själv sugen på att starta företag under sina möten med eleverna.

– Ibland kan jag till och med känna en viss avundsjuka. Det finns så många som har så spännande idéer och de har ett år framför sig att göra vad de vill med, vilket är en fantastisk chans att få i skolan. Samtidigt känner jag också prestationskrav att komma på något som är minst lika bra, skrattar hon.

O m hon i framtiden startar företag igen kan det komma att handla om något som är knutet till event.

– Jag jobbade en del på folkparken i Skellefteå tidigare, det gav lite tankar och uppslag.

Skellefteå är generellt en bra näringslivskommun. Här finns en mängd framgångsrika företag och duktiga entreprenörer inom vitt skilda branscher.

– Vi har gott stöd från flera av dem. Eleverna får råd och tips på hur de ska göra och tänka vilket är värdefullt för dem och uppskattat av oss på UF och elevernas lärare.

Linda fortsätter:

– Att bli företagare är både krävande och utvecklande. Jag kan se på UF-företagarna hur de utvecklas och jag kunde känna det själv under tiden med North Ring.

Även i sin nuvarande roll utvecklas hon ständigt.

– I grunden är jag social, impulsiv och spontan. Samtidigt som jag är trygg och stabil.

– Det kan verka lite smått kaotiskt kring mig och jag kanske inte är världens mest organiserade person men jag blir allt bättre på att ha koll, skrattar Linda som beskriver sig som enormt familjekär.

– Vintertid åker vi gärna till fjällen, åker skidor och skoter. Men jag tycker också om att vara på hemmaplan, umgås med pojkvännen och kompisar, ta det lugnt, läsa böcker.

– Jag får mycket utlopp för min kreativitet på jobbet så jag har inte så stort behov av att det ska hända saker hela tiden på fritiden, säger Linda Morin.