Lena på Akilles fotvård varnar för en av marknadens populäraste skor: ”De kan ge stora problem med fotleder, knän, höft och rygg”

1155
Lena på Akilles Fotvård i Örnsköldsvik. Foto: Pressbild.
Annons

Många människor har problem med sina fötter. Det är klokt att förebygga sådana genom att regelbundet få behandling och information om egenvård, menar Lena Lundström-Nordin på Akilles Fotvård i Örnsköldsvik.

Åtskilliga besvär som uppstår högre upp på kroppen – i knän, höfter och rygg till exempel – beror på fötterna.

– Det är inte bara äldre människor som drabbas. Många unga människor går omkring i dåliga skor som kan ge stora problem längre fram, säger Lena och nämner Converse som ett avskräckande exempel.

– Den skomodellen har i det närmaste obefintlig stötdämpning. Jag blir ledsen när jag ser folk ha dem på sig för jag vet hur många som kommer att få trubbel med fotleder, knän, höfter och rygg på grund av dem längre fram i livet.

Hennes företag Akilles Fotvård i Örnsköldsvik har det senaste åren expanderat för att kunna hjälpa ännu fler.

Lokalytorna i centrala Örnsköldsvik har fördubblats, från 90 till 180 kvadratmeter, och här jobbar bland annat fyra fotterapeuter och två i butiken.

– Dels är behovet av det vi gör stort, dels har vi haft en så positiv utveckling att vi helt enkelt blev för trångbodda.

För de flesta som drabbas av besvär där fötterna är orsaken beror det på okunskap.

– Det kan handla om allt ifrån att inte veta hur man ska klippa tånaglarna för att slippa nageltrång till att just välja dåliga skor. Vi både behandlar och ger råd och provar ut inläggssulor som vi tillverkar själva, som justerar fötternas felställningar.

Annons

Det finns stora grupper som i regel har extra mycket bekymmer med sina fötter, till exempel diabetiker, reumatiker och psoriatiker.

Lena menar att en ökad satsning på fotvård skulle kunna minska sjukskrivningarna och därmed spara samhället mycket pengar och människor onödigt lidande.

– Samtidigt som allt fler behöver hjälp, är tillgången på utbildade fotterapeuter dålig. Det finns för få idag och många av dem som är verksamma går i pension inom de närmaste åren.

Därför startade Lena för över fem år sedan Norrlands fotterapeututbildning på Sjögatan. Det är en 1,5–årig YH-utbildning (yrkeshögskola) där dem som söker måste ha undersköterskeutbildning eller motsvarande som grund. Det är den enda utbildningen som finns i Norrland.