Leif Mannerström kommer till Seniorveckan i Örnsköldsvik

310
Leif Mannerström. Foto: Thomas Yeth.
Annons

Föreläsningar, information, en chans att göra sin röst hörd och social samvaro.

Det är vad Seniorveckan i Örnsköldsvik, som inleds på måndag, erbjuder pensionärer och äldre människor.

Den har arrangerats sedan 2013 och sker som ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och fyra pensionärsorganisationer. I år gästas den av stjärnkrögaren och TV–profilen Leif Mannerström.

Catharina Ericsson är äldre– och anhörigkonsulent på Örnsköldsviks kommun och ingår i den speciella arbetsgruppen för Seniorveckan, tillsammans med Gunilla Rödin, SKPF, Nea–Marie Österlund, SPF, Anna–Greta Strandberg, PRO, och Maine Svensson, RPG.

– Vi formar programmet tillsammans utifrån de önskemål och behov som finns, säger Catharina.

Invigningen sker på måndag den 13 maj och avslutningen på fredag den 17 maj, båda i lokalen KomIn på Fabriksgatan i centrala Örnsköldsvik.

– Den tar förvisso inte mer än drygt 100 personer men den är populär och anpassad för äldre och handikappade. Och tillgängligheten är ju viktig, säger Gunilla Rödin.

Socialdemokratiska kommunalrådet Per Nylén talar på invigningen – ”Det har blivit en tradition”, säger Anna–Greta Strandberg – och gruppen KALAS med Lasse Sjöman och Karin Tängdén underhåller.

Annons

En modevisning för seniorer, med mogna modeller och varor från lokala butiker, avslutar Seniorveckan.

– Vi vill värna om den lokala handeln, poängterar Anna–Greta Strandberg.

Bakre raden fr v Anna–Greta Strandberg, PRO, Catharina Ericsson, kommunens äldre– och anhörigkonsulent och Nea–Marie Österlund, SPF. Främre raden fr v Gunilla Rödin, SKPF och Maine Svensson, RPG. Foto: Olof Wigren.

Onsdagen under Seniorveckan har kost för äldre som tema och här blir krögaren och TV–profilen Leif Mannerström stort affischnamn.

Det exakta programmet för dagen är inte klart men Leif har sedan tidigare stort engagemang för frågor som rör äldres kost och kommer att locka personer.

Under tisdagen sker det föreläsningar på Träffpunkten i både Bjästa och Bredbyn av författaren och journalisten Birger Thuresson,  på temat ”Passionärer, det är vi det.”

– Det är viktigt att vi kan ha aktiviteter även på andra orter än i stan och det brukar bli uppskattat. I Bredbyn har vi alltid bra uppslutning, ler Nea–Marie Österlund som bor just där.

Under torsdagen finns det möjligheter att föra fram synpunkter och att diskutera med kommunens tillväxtchef Vanja Östman och ordföranden i KPR, Kommunala Pensionärsrådet, Marcus Sellgren.

– Vi vill att så många som möjligt kommer till Fullmäktigesalen då, säger Maine Svensson. Det här öppna samrådet är ett bra tillfälle att lyfta viktiga frågor och om man känner sig blyg, går det bra att skicka frågeställningar på lappar.

Alla fem kvinnor i arbetsgruppen påpekar att den sociala samvaron är väl så viktig under Seniorveckan.

FOTNOT: PRO står för Pensionärernas Riksorganisation, SPF för Svenska Pensionärsföreningen, SKPF för Svenska KommunalPensionärernas Förbund och RPG för Riksförbundet PensionärsGemenskap.

Detta reportage har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.