Landshövding Berit Högman: ”Skogen, jordbruket och besöksnäringen utgör länets livskraft”

1685
Berit Högman. Foto: Pressbild.
Annons

Stellan var först. Därefter har de hetat bland annat Otto, Malcolm, Axel, Baltzar, Gerhard och senast Gunnar.

Män, män, män har varit landshövdingar i Västernorrland sedan 1634.

Men nu är det en kvinna som bor på residenset i Härnösand. Sedan den 16 april är Berit Högman chef för Länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Vad har en värmlänning som bott i Västerbotten två år och varit riksdagsledamot för (s) i fyra mandatperioder för känsla för Västernorrland?

Stor, visar det sig.

Berit Högmans make Östen är nämligen född och uppvuxen i Jansjö i västra Ångermanland – Jansjö, Backe, tillhör dock Jämtlands län – och åtskilliga dagar har tillbringats där.

– Innan jag flyttade till Härnösand hade jag upplevt en hel del av Höga Kusten och nu när jag bor i området kommer jag att utforska mer av det. Det är en underbar natur här, säger Berit Högman.

Kort prolog:

Annons

Berit Högman, 60 år, föddes i Järpliden i norra Värmland och gick i skolan i Torsby. Dit kom en dag bland andra Margot Wallström för att genomföra ett rollspel på gymnasieskolan. På kvällen åkte Berit för att lyssna på henne när hon talade för SSU–medlemmar. Hon fascinerades av det hon hörde, bestämde sig för att gå med i det socialdemokratiska ungdomsförbundet och inledde därmed sin politiska bana.

Hon har varit både landstingsråd i Värmland, ordförande i landstinget och riksdagsledamot åren 2002–2018, då hon även varit vice gruppledare för (s) i Riksdagen, suppleant i Utrikesnämnden, ledamot av Riksdagsstyrelsen och ordförande i Kulturutskottet.

– Mina erfarenheter som politiker har jag viss nytta av förstås men den första tiden som landshövding har handlat mycket om att lära känna förhållandena och människorna i Västernorrland.

– Jag har gjort flera kommunbesök under året och här i Ångermanland har jag besökt Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik. Det är bara Härnösand kvar.

På dessa besök har Berit Högman frapperats av det hon beskriver som ett överraskande livaktigt jordbruk.

– Det är värdefullt och kommer att bli ännu mer värdefullt om vi ska klara vår beredskap för både kriser och krigshot.

Skogsindustrin framhåller hon som den viktigaste näringen i länet.

– Det har den varit länge och trots att besöksnäringen växt mycket och har stor potential är det fortfarande verksamheter kopplade till skogen som är basen för vår sysselsättning och tillväxt.

– Här gäller det att framöver skapa ännu bättre förutsättningar för fortsatt tillväxt och även att hitta nya vägar för förädling av produkter.

Andra generellt prioriterade områden är ökad jämställdhet, hållbarhet och förbättrade levnadsvillkor.

– Den största delen av Västernorrland är landsbygd – ”… jag ser många likheter med Värmland” – och de frågor som är viktiga för den är viktiga för mig.

– Jag blir till exempel bekymrad när Trafikverket släcker vägbelysningen på olika ställen. Det är negativt för både tryggheten och folkhälsan.

Länsstyrelsen och landshövdingen hade större resurser och ansvar innan en stor del av de statliga bidragen och fler områden hamnade hos regionerna, men fortfarande har länsstyrelsen en viktig betydelse för utvecklingen i länet.

– Vi handlägger mängder av olika ansökningar och tillståndsärenden och vi är en viktig instans för många frågor. Jag som chef kan också påverka och göra våra frågor uppmärksammade på nationell nivå, säger Berit Högman.

Margot Wallström i all ära, men Berit Högmans engagemang för politik skapades från första början i hemmet.

– Min pappa och mamma sysslade med folkbildning och jag fick uppleva åtskilliga studiecirklar i min barndom hemma i vårt kök. De gjorde starka intryck på mig, berättar hon.

Foto: Olof Wigren.

Fakta om Berit Högman

Namn: Berit Högman.

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Östen, två söner, en sonhustru, ett barnbarn och en syster.

Intressen: Kultur och naturupplevelser av alla de slag.

Äter helst: Grönsaker och vilt. Tunnbröd är väldigt gott!

Dricker helst: Kaffe.

Ser helst: Bra film på bio.

Lyssnar helst på: Beror på humör. Mina Spotify-listor innehåller allt från Sven Ingvars till Verdi och folkmusik.

Läser helst: Biografier, romaner och ledarskapsinspiration.

Det här gör mig glad: När jag känner att jag gör nytta och när jag har familjen omkring mig.

Det här gör mig arg: Orättvisor och dumheter.

Motto: ”Skam den som ger sig”.

FOTNOT: Detta porträtt har även varit publicerat i tidningen NORDSVERIGE.